Flinke daling Nedersaksen

Duitse varkenshouders gooien handdoek in de ring

26 Juli 2016 - Redactie Boerenbusiness

De crisis in de varkenshouderij laat zijn sporen na in Duitsland. Een groot aantal varkenshouders gooit de handdoek in de ring, zo blijkt uit cijfers van het Duitse bureau voor de Statistiek. Zeven procent van de varkenshouders in deze deelstaat heeft afgelopen jaar het bedrijf opgedoekt.

Daarmee ligt het aantal bedrijven dat zijn deuren sluit hoger dan het landelijk gemiddelde, dat ligt op vijf procent. De deelstaat Nedersaksen is de grootste varkensstaat van Duitsland. Het gebied huisvest een derde van de Duitse varkensstapel. Volgens het Duitse Statistiekenbureau is de varkensstapel in de deelstaat tussen mei 2015 en mei 2016 met 4,3 procent gedaald tot 8,4 miljoen dieren. Dat is meer dan het landelijke cijfer van 3,7 procent. Het aantal biggen daalde het sterkst met 5,3 procent, het aantal zeugen liet een afname van 5,2 procent zien.

Zeven procent minder varkensbedrijven Niedersaksen.

Uit cijfers van de de Nedersaksische boerenbond blijkt daarnaast dat het aantal varkensbedrijven sinds 2010 met een derde is afgenomen. Volgens de boerenbond een combinatie van de lage prijzen en politieke hervormingen die vooral de kleine bedrijven genekt hebben. Van de 3.400 bedrijven in 2010 zijn er in 2015 nog 2.200 over. 

Uit het rapport blijkt dat met name in 2013 een grote daling in het aantal Niedersaksische varkensbedrijven te zien was. In dit jaar kreeg de sector te maken met hervormingen omtrent de groepshuisvesting. Niet alleen de kleinere bedrijven hebben het zwaar, ook het aantal bedrijven met 500 fokzeugen ziet een neerwaartse tot stabiele trend. Alleen de grote bedrijven met meer dan 500 fokzeugen laten een lichte stijging zien.

 

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden