Explosieve vraag naar sojameel

Vietnamese voermarkt kan vleeshonger niet aan

26 Juli 2016 - Redactie Boerenbusiness

De Vietnamese bevolking lijkt een onstilbare honger naar vlees te hebben, zo meldt persbureau Bloomberg. De groeiende economie maakt dat de Vietnamese bevolking massaal overstapt op varkensvlees. Een gouden kans voor de handel in soja nu het land moeite heeft de alsmaar groeiende varkensstapel te voeden.

De conumptie van varkensvlees is sinds 2000 per hoofd van de bevolking verdubbeld en zal de komende zeven jaar de hoogste ter wereld zijn. Boeren in Vietnam hebben simpelweg te weinig ruimte om genoeg soja te produceren. Daarnaast spelen ook lage opbrengsten en hoge productiekosten een rol. Hierdoor is het land uitgegroeid tot een van de grootste importeurs van sojameel wereldwijd.

Verdubbeling van import sojameel
in 2017

Analisten van het Amerikaanse ministerie van Landbouw verwachten dat de import van sojameel volgend jaar verdubbeld is ten opzichte van 2012. De aankoop zal stijgen naar 1,75 miljoen ton volgend jaar, zo verwacht het USDA. Intussen springen binnen- en buitenlandse bedrijven in op de alsmaar groeiende vraag en stampen in sneltreinvaart voerfabrieken uit de grond.

Waar China nu de grootste consument van varkensvlees is, word het land op korte termijn overschaduwd door Vietnam, zo verwachten analisten. Per hoofd van de bevolking wordt er 29,9 kilo varkensvlees gegeten, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) verwacht dat dit in 2023 naar 33,9 kilo per hoofd stijgt.

Uit cijfers van het ministerie van Landbouw in Vietnam blijkt dat de varkensstapel in  de maand juni 28,3 miljoen dieren bedroeg. Dat is een stijging van bijna vier procent ten opzichte van een jaar eerder. Een deel daarvan is bestemd voor de export.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

Varkensvleesexport lijdt grote verliezen in Azië

Analyse Varkens

China wil varkenscyclus onder controle krijgen

Nieuws Varkens

Duitse varkensprijs verrast en zet opnieuw tandje bij

Opinie Wouter Baan

Slachterijen mis je pas als ze er niet meer zijn

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden