Column Elze Kuiper

Europese varkensmarkt te verslaafd aan China

28 Juli 2016 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Hoezee, de vlag kan weer uit op de varkensmarkt, want na twee jaar zijn de prijzen weer teruggekeerd op normale en kostendekkende niveaus. Het gaat weer goed met de varkensmarkt.

De varkensmarkt moet echter niet teveel op één paard wedden.

Hoewel de varkensvleesproductie in de eerste vier maanden iets groter uitviel dan vorig jaar, hebben de prijzen sinds februari een indrukwekkende prijsrally achter de rug. Natuurlijk speelde het krimpende varkensaanbod hierin een rol, maar ook China bleek van groot belang. De varkensmarkt moet echter niet teveel op één paard wedden. Want mocht China wegvallen, dan heeft de Europese en daarmee de Nederlandse varkensmarkt een groot probleem.

Dat China tot dusver een bepalende rol heeft gespeeld in de stijgende varkensprijs moge duidelijk zijn. De varkensmarkt kende in 2015 een van de slechtste jaren in zeer lange tijd, maar vanaf februari van dit jaar begonnen de noteringen in Nederland en de EU plotseling sterk te stijgen. De oplopende prijzen hingen sterk samen met een stijgende export naar China. In het eerste kwartaal daalde de Nederlandse export van vers- en bevroren varkensvlees met 8 procent, maar naar China is 404 procent meer verscheept.

Door de sterke stijging heeft China een aandeel van 11 procent in de Nederlandse export verworven. Ter vergelijking: Rusland nam in 2013 slechts 3,9 procent van al het Nederlandse varkensvlees af dat Nederland uitvoerde.

Op EU-niveau liggen de verhoudingen nog wat scheven. China was de laatste jaren al uitgegroeid tot en voorname afnemer van Europees vlees, maar door de crisis op de binnenlandse markt is de Chinese import behoorlijk uit de bocht gevlogen. In de eerste vijf maanden leverde de EU 765.178 ton aan China, wat niet alleen een stijging van 106 procent is ten opzichte van 2015, maar bovendien 46 procent van de totale export is.

11

procent

is het aandeel van China in Nederlandse export varkensvlees

Het is natuurlijk heel erg fijn dat China zo sterk aan de markt trekt, want anders waren de prijzen de afgelopen maanden niet of minder sterk gestegen. Toch schuilt er ook een risico in de export naar China, want wat gebeurt er als de EU niet meer concurrerend is op de Chinese markt, China aanleiding ziet tot een (gedeeltelijke) grenssluiting of de EU voorbij wordt gestreefd door Noord- of Zuid-Amerikaanse landen?

Dit zijn vragen die niet onbeantwoord kunnen blijven. Hoewel China vooral belangrijk is voor de afzet van bijproducten en de EU de belangrijkste markt is voor luxere producten, gold dit ook voor Rusland. Het aandeel van Rusland was minder groot in de Europese export dan het aandeel van China nu. China sluit de grens waarschijnlijk niet zo snel als Rusland in 2014 deed en dat is maar goed ook. Toch zwakt ook de Chinese import een keer af, waardoor Nederland en de EU ervoor moet waken dat de afhankelijkheid van China niet te groot wordt. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
piet 28 Juli 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10870883/Europese-varkensmarkt-te-verslaafd-aan-China]Europese varkensmarkt te verslaafd aan China[/url]
nu maximaal profiteren en in de toekomst kijken kan niemand.
Johan 28 Juli 2016
Maximaal wat dringende uitgestelde zaken in het hok in orde brengen , maar niet investeren is de boodschap. Er is niks veranderd. Met een windje, zitten we onder het niveau van een paar maand geleden. We blijven zitten in een "bear market" met een tijdelijke opleving.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden