Inside: Varkens & Voer

Varkensmarkt Italië doet aanval op gouden plak

27 Juli 2016 - Redactie Boerenbusiness

Drie van de tien belangrijkste Europese varkenslanden verhoogden in de laatste week juli de varkensprijs. In deze prijsvergelijking is het Italië die ten koste van Spanje een aanval doet op het goud. Helaas is er ook weer een regio die de prijs verlaagt. Boerenbusiness Varkens over de achtergronden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het is de Italiaanse varkensprijs die opvalt in de Europese varkensprijsvergelijking. Door een plus van 0,060 euro kan de prijs toenemen tot 1,803 euro per kg. Hiermee bijt Spanje, die de laatste weken de hoogste prijs noteerde, in het stof. Die prijs neemt minimaal toe tot 1,750 euro per kg. 

1,803

euro

per kg noteert Italië

De stijgingen van de prijzen in de zuidelijke Europese lidstaten komt tot stand door een lager aanbod slachtrijpe varkens, als ook een lager gewicht van de dieren. Dit speelt ook in de andere lidstaten, maar heeft in het zuiden meer invloed. 

Het zijn de Ieren die vasthouden aan de laagste prijs van 1,440 euro, gevolgd door Nederland met een 1,509 euro. Alleen in het verenigd Koninkrijk (VK) daalt de varkensprijs. Die zakt van een 1,594 euro over week 29 terug naar 1,578 euro. Nog altijd ruim boven de Nederlandse prijs. 

Ondertussen nemen de spanningen op de varkensmarkt toe, want slachterijen melden een ondergemiddelde afzet op de binnenlandse markt. Iets wat de zijwaartse beweging van de meeste prijzen verklaart. 

Beter presteert de export op derde landen. Tussen januari en mei slaagden de Europese lidstaten er dan ook in om 40 procent meer varkensvlees af te zetten dan in het voorgaande jaar. Nog altijd speelt China een hoofdrol met een aandeel van 47 procent. Een gevaarlijke situatie, zoals gebleken is op de zuivelmarkt. Die leunde zo zwaar op China dat vraaguitval in deze regio prijzen de afgrond in stuurden. 

Alles bij elkaar ondersteunt de markt op zijn minst onveranderde prijzen. 

Meer varkensprijzen 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden