Inside: Varkens & Voer

Stabiele varkensprijs stelt toch beetje teleur

3 Augustus 2016 - Redactie Boerenbusiness

Voor de tijd van het jaar is het goed nieuws dat de varkensprijs blijft staan, maar toch stelt de stabiele prijs teleur. Hoe en wat doet een analyse van Boerenbusiness Varkens uit de doeken. Het heeft zijn weerslag op de markt voor biggen. Ondertussen is het zomervakantie in de rechtenmarkt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ondanks de zomervakantie functioneert de varkensmarkt als een gesmeerde machine. Vooral de Duitse slachterijen blijven vragen naar varkens. Opvallend is het dat dezelfde slachterijen spreken van een zeer moeizame vleeshandel, maar het weerhoudt ze er niet van alle varkens die voorhanden zijn in te nemen. 

1,66

euro

noteert Nord/West

Door deze ontwikkeling was er goede hoop op een verhoging van de Nord/West notering. Tegen die achtergrond is het toch een teleurstelling dat de varkensprijs in Duitsland stabiel blijft, 1,66 euro per kg, net als die in Nederland. Zo noteerde Vion 1,61 euro per kg. 

In Nederland hebben de slachterijen in tegenstelling tot de Duitse collega's voldoende varkens. Iets wat mede het gevolg is van een aangepast slachtplan in verband met de vakantie.

Toch is er ook een positieve kant aan dit verhaal, want het is een luxe dat de prijzen niet dalen tijdens de zomervakantie. Ondanks het uitblijven van een verhoging bevindt de prijs zich op een goed prijsniveau. Uit een blik op de grafieken van de afgelopen 10 tot 15 jaar kan de conclusie getrokken worden dat het niveau van 1,70 euro per kg meestal de top is in goede jaren. Dit niveau is nog niet bereikt, maar in de slechte jaren droomt men hier alleen van.

Prijsniveau haalbaar wat niemand voor mogelijk houdt

En toch is het onderste nog niet uit de kan gehaald. Omdat dit jaar tot nu toe vele grenzen en verwachtingen doorbreekt is wellicht een prijsniveau haalbaar wat niemand voor mogelijk houdt. Dit gebeurt dan wel pas na de vakantie als alles, slachtingen en vleeshandel, weer normaal is. Over enkele weken worden de kaarten geschud. 

De varkensprijzen leggen een goed fundament onder de biggenprijs. Het is de enige reden dat de prijs blijft staan. In de vrije handel is het rustig, maar zolang de Duitse biggenprijs stand houdt heeft Nederland weinig te vrezen.

Vakantie is het wel in de handel van rechten. Er gebeurt weinig en de prijzen zijn stabiel. In Oost en Zuid ligt het prijsniveau op 90 euro en in Overig rond de 80 euro.

Meer varkensprijzen

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden