Prijzen nog niet op de bodem

Over 2016 iets meer varkens in VS voorzien

8 Augustus 2016 - Redactie Boerenbusiness

Varkensprijzen hebben op de beurs van Chicago opnieuw een beroerde week achter de rug en de bodem is nog niet bereikt. Het Duitse marktbureau AMI becijferde namelijk een verdere stijging van de varkensstapel. Iets wat niet zonder gevolgen blijft voor de prijs. 

Rond half juni tikten de varkensprijzen nog een record aan, maar sindsdien is het huilen met pet op de beurs van Chicago. Tot en met 5 augustus leverde de prijs alweer 25 procent van de zijn waarde in. Het contract voor augustus tikt nu al het laagste punt aan in lange tijd en de markt heeft volgens geluiden uit de markt de onderkant nog niet bereikt. Ook de overige contracten schrijven dikke rode cijfers. 

25

procent

leverde prijs in sinds juni

Het Duitse Marktbureau (AMI) maakt op basis van de prognoses van het Amerikaanse ministerie van de Landbouw (USDA) bekend rekening te houden met 3 procent meer vlees over 2016 in de VS. In de productie van rund, varkens en gevogelte liggen de plussen tussen de 2 en 3 procent. 

In 2014 werd de varkensstapel in de VS nog geplaagd door het zeer besmettelijke PEDv wat in veel gevallen resulteerde in een hoge biggensterfte. In 2015 was op veel plaatsen de varkensstapel immuun geworden. Ook is er vandaag de dag de mogelijkheid om te enten. In 2015 steeg de omvang van de varkensstapel in de VS alweer en ook in 2016 worden weer meer varkens voorzien. 

Het resulteerde in 2015 in een scherpe daling van de prijzen voor varkens. In 2016 en 2017 houdt deze trend aan en worden verdere verlaging van de prijzen voorzien. De beurs is iets milder en laat eind 2017 nog wel een premie zien ten opzichte van 2016. 

Het blijft niet zonder gevolgen voor Europese varkenshouders, want in de export op derde landen komen deze de Amerikanen steeds vaker tegen.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden