Paar goede maanden

Varkenshouders hebben eindelijk speelruimte

12 Augustus 2016 - Redactie Boerenbusiness - 2 reacties

Ongeveer 2,5 jaar was het schrapen voor varkenshouders, maar de laatste twee maanden is er eindelijk ruimte om de rekeningen weer te betalen. Het betekent nog steeds een jaarinkomen wat tot nog toe onder het gemiddelde zit, maar de weg naar boven is in elk geval weer gevonden. 

Worstelen met lage inkomsten

Na een korte uitschieter van de varkensprijs in 2013 kon in 2014 de varkensprijs van Vion zeer kort nog een prijs van 1,73 euro aantikken. Daarna kelderde de prijs. Sindsdien worstelen varkenshouders met de lage inkomsten uit de markt. Daar bovenop kwamen ook nog eens de hogere afvoerprijzen voor mest. Dit als gevolg van de ontwikkelingen in de melkveehouderij. 

Het levert twee hele zware jaren op voor de sector, waarin het vrijwel onmogelijk werd om rekeningen te betalen. Zelfs voerfabrikanten schoten te hulp door coulant om te gaan met openstaande voerrekeningen. Op het gebied van mest waren de zaken nog lastiger en stond de mest soms letterlijk boven de roosters. Waarmee mest bijna een spiegel werd van de ontwikkelingen in de sector. 

Half maart was daar het keerpunt waar zo naar uitgekeken werd. De varkensprijs begon weer aan te trekken. Lag de prijs toen nog op 1,21 euro per kg, week 32 staat deze alweer op 1,61 euro na een korte piek op 1,63 euro per kg. Een plus van 33 procent. Ongeveer rond juni bereikte de prijs het punt, waarop vleesvarkens weer winstgevend werden. Vanuit diverse hoeken in de sector wordt gezegd dat er de laatste twee maanden voor het eerst in lange tijd winst gemaakt kan worden. 

Het stelt varkenshouders in staat om de rekeningen weer te betalen en geeft lucht op de balans. Daarmee is de situatie weer wat beter, maar wordt er naar het jaargemiddelde tot nog toe gekeken dan is 2016 nog steeds verliesgevend. De laatste maanden van het jaar moeten uitwijzen of de sector kiet kan spelen en misschien zelfs winst kan maken.

33

procent

stijging van de varkensprijs

Het geeft in elk geval wel de ruimte om voor de winter de mestput leeg te krijgen. Voor de varkenshouders in het zuiden van land waren er al niet veel problemen. Degene met goede afspraken met verwerkers weten de mest dan ook af te zetten tegen prijzen die pakweg 15 procent of meer onder de vrije markt liggen. 

Meer problemen werden er eerder dit jaar in het oosten van Nederland gezien, waar de ontwikkeling van de verwerking minder ver is in vergelijking met het zuiden. Toch ziet het er nu naar uit dat ook daar wat druk van de ketel is. Zo kan er een beroep gedaan worden op de afzet richting akkerbouw en afzet richting verwerkers in het zuiden van het land. Dit wel tegen hoofdprijzen die van 24 euro kunnen oplopen tot 30 euro. Bij de bovenkant van de prijs zijn Vervangende Verwerkings Overeenkomsten inbegrepen.

In de komende twee jaar gaat de inrichting van fosfaatrechten in de melkveehouderij plaatsvinden en kan wat druk van de ketel op de mestmarkt gehaald worden. De koers van de voerprijzen is door de wisselden resultaten in de gewassen nog wat lastiger in te schatten. Toch ziet het er naar uit dat de sector ook de komende tijd nog kan profiteren van betere resultaten.  

  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Fier 12 Augustus 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10871107/Varkenshouders-hebben-eindelijk-speelruimte-]Varkenshouders hebben eindelijk speelruimte[/url]
Het is interessant maar tegelijk ook irritant dat wij varkenshouderij weer aan de rundveehouderij vastzitten inzake het mestgebeuren.
Derogatie elk jaar het stokpaardje van de rundveehouderij richting Brussel maar de kostenpost voor de varkensbedrijven.
Nu na 20 jaar ook hier (eindelijk) fosfaat gaat gelden, betalen wij weer het gelag. Omdat de subsidie geldt voor kuubs en niet voor kwaliteit. Want kwaliteit kon weleens de varkenshouderij in een positief daglicht brengen,Toch !! kunstmest aanbieders van de wereld of kleiner Europa
Staf 13 Augustus 2016
Nu kunnen de aanvragen voor bedrijven voor 1000 à 2000 zeugen snel weer binnenstromen en binnen een paar jaar is de markt weer kapot. De varkenshouder heeft geen toekomst .
john 14 Augustus 2016
varkensmarkt = wereldmarkt.

de prijzen waren hier goed doordat Amerika ped had, nadat ze weer vol in productie kwamen zakte de markt in..

nu hebben de chinezen flink huisgehouden in de veestapel en zorgen zij ervoor dat de wereldmarkt prijzen aantrekken. Daar komt het krimpende aanbod in de eu het komende jaar nog overheen.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden