Inside: Varkens & Voer

Varkensmarkt houdt hoge prijs makkelijk vast

12 Augustus 2016 - Redactie Boerenbusiness

Alle ingrediënten voor een stabiele varkensmarkt blijven aanwezig. Ook tijdens het zwaartepunt van de zomervakantie blijft de prijs goed staan. Boerenbusiness Varkens kijkt of er nog meer in het vat zit.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In de tweede week van augustus blijft het aanbod van varkens krap tot zeer krap. Tegelijk is de vraag voor de tijd van het jaar bijzonder goed. Deze twee gegevens samen maken dat de varkensprijs ook de komende weken het hoge niveau moet kunnen vasthouden. Vrijdag bleef de internetbeurs opnieuw onveranderdop 1,73 euro per kg.   

China importeert 2 keer zoveel als in 2015

Nog positiever is het dat het einde van de zomervakantie zelfs meer mogelijk maakt. Een verhoging van de prijs in de komende tijd is niet uitgesloten zolang het aanbod krap blijft.

De hogere Europese prijzen worden mede ingegeven door de zeer goede vraag uit China. Het land importeerde over de eerste helft van 2016 in totaal 1,39 miljoen ton vlees. Dit is nu al 2 keer zoveel als de totale Chinese vleesimport van 2015. Enorme cijfers dus, die hiermee direct de hoge prijzen in Europa verklaren.

De grootste leveranciers van vlees zijn Duitsland, Spanje en de USA. Dankzij China is de pijn die door Rusland is veroorzaakt alweer vergeten en gaat de Europese varkensjaar nu al een mooi jaar tegemoet.

Als gevolg van de goede situatie in de vleesvarkensmarkt kon ook de biggenprijs lang stabiel blijven op een relatief hoog niveau. Waarom dan toch die verlaging van 50 cent door Vion.

Die wordt mede veroorzaakt door de dalende biggenprijs in Spanje. Als gevolg daarvan is druk komen te staan op de markt voor vrije biggen. Het werkt door in de biggenprijs in Nederland, waarbij Vion de eerste was die de prijs verlaagde. Vraag is nu of de andere noteringen gaan volgen. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden