Boerenbusiness analyse

Export Deense biggen op hoogtepunt?

16 Augustus 2016 - Redactie Boerenbusiness

Denemarken investeert in Deens varkensvlees van Deense biggen uit eigen land. Dit moet voor extra werkgelegenheid zorgen die wegvloeit, nu de Deense vermeerderaars kiezen voor export in plaats van eigen land/eigen bedrijf. Vooral de Deense slachterijen worden hierdoor getroffen.

Ondanks overheidsbemoeienis en de subsidieprogramma’s voor de bouw van nieuwe duurzame stallen zwelt de biggenstroom naar Duitsland en Polen alleen maar verder aan. Denemarken heeft in de eerste vijf maanden van dit jaar meer dan 5,5 miljoen biggen geëxporteerd. Vorig jaar gingen van januari tot en met mei nog 4,97 miljoen Deense biggen de Duitse grens over. Vrijwel iedere maand in 2016 werden meer dan een miljoen biggen uitgevoerd, de februarimaand uitgezonderd.

In 2015 record van 31,4 gespeende biggen per jaar

Vleesvarkenshouderij is niet lonend vanwege de dalende opbrengstprijzen en de hoge productiekosten. Maar net als in Nederland is het optimisme in de Deense varkenshouderij sinds dit voorjaar plotsklaps flink gegroeid. Terwijl de impact van de Russische boycot minstens zo groot is als in Nederland. Misschien dat de uitstekende technische resultaten ook een rol spelen, want die zijn beter dan ooit. Gemiddeld realiseerden de Deense vermeerderaars  31,4 gespeende biggen per zeug in 2015, maar liefst 0,8 meer dan in 2014. Ook de vleesvarkenshouderij verbeterde de technische resultaten.

Nu het rendement van de Deense vleesvarkenshouderij aanzienlijk is gestegen gaan de vermeerderaars misschien anders aankijken tegen de biggenexport. Maar de prijs van de biggen stijgt natuurlijk ook mee. Voorlopig hebben Deense vermeerderaars wel wat anders aan hun hoofd. Sectororganisatie VSP en het Deense ministerie van landbouw en voedsel waarschuwden vorige week voor de Afrikaanse varkenspest, die op 3 augustus is geconstateerd op een Poolse commerciële varkenshouderij. Gezien de vele transportbewegingen tussen Polen en Denemarken (tientallen Deense varkenshouders bezitten Poolse bedrijven) zijn de alarmbellen gaan rinkelen.

De Deense biggenprijzen kenmerken zich in toenemende mate door toeslagen en kortingen. Voor kwaliteit, leeftijd, productiewijze, afzetkanaal en productieregio. De standaard biggennotering die de Deense branche organisatie VSP publiceert veranderde vorige week net als de Duitse notering niet. Maar de SPF biggennotering van bedrijven met een zeer hoge gezondheidsstatus steeg wel met 1,35 euro naar 53,75 euro (30 kilo). PRRS vrije biggen leveren overanderd 1,5 euro extra op. Biologische biggen daalden meer dan 2 euro in prijs, maar leveren nog steeds bijna drie keer zoveel op dan standaard biggen. Friland houderij is in Denemarken een snel groeiende sector.

Doordat de Deense varkenshouders in toenemende mate de productie opschroeven en daardoor meer biggen opleggen,  ziet het er naar uit dat de Deense biggenexport, in de komende periode, meer gaat verschuiven naar de interne markt.  Dit gecombineerd met de ziektedruk vanuit Polen laat de Deense biggenexport de komende periode waarschijnlijk wat afkoelen. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden