Cijfers wisselend gekleurd

China poetst Amerikaanse varkensexport nog wat op

16 Augustus 2016 - Redactie Boerenbusiness

Het eerste half jaar van 2016 heeft redelijk goed uitgepakt voor de Amerikaanse varkenssector, althans als het gaat om het exportvolume. Als alle cijfers onder de loep worden genomen, blijkt echter dat lang niet alles positief is, zo valt op te maken uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA).

De Amerikaanse exportcijfers kennen ups en downs 

In totaal noteerde het Amerikaanse exportvolume in de eerste helft van dit jaar 869,493 ton. Een groei van 2 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het mag geen verassing heten dat de Chinese importdrang ook in de VS terug te zien is in de exportcijfers, Met een toename van 168 procent zijn de Chinezen goed aan de markt. In totaal komt het Chinese importcijfer uit op ruim 110.000 ton Amerikaans varkensvlees. Daarentegen loopt de uitvoer naar andere belangrijke afzetmarkten fors terug. De uitvoer naar Mexico, de belangrijkste afzetmarkt, kromp met maar liefst 8 procent, vooral vanwege relatief dure hammen. Ook vanuit Zuid Korea is met een krimp van 33 procent een flinke vraaguitval zichtbaar. Dit terwijl het Aziatische land in 2015 nog de derde belangrijkste handelspartner was.

Daar waar de Amerikaanse uitvoervolume – dankzij China – nog redelijk op peil kon blijven, lopen de rendementen wel terug. Qua exportwaarde is er een daling te zien van 5 procent en daarmee noteerde de Amerikaanse exportwaarde in het eerste half jaar circa 2,3 miljard dollar.

Nu de signalen aanduiden dat de vraag vanuit China begint af te koelen, is het nog maar de vraag of de uitvoervolumes, ook het komende half jaar, stand kunnen houden. Afgelopen juni noteerde de export naar China, op februari na, het laagste niveau van dit jaar en dat toont aan de Chinese vraag stagnerende is. Zo laten insiders uit de Amerikaanse vleesmarkt weten dat het belangrijk is om het komende half jaar ook de blikken te verleggen naar andere belangrijke afzetmarkten, zodat de export minder afhankelijk wordt van de fluctuerende vraag vanuit China. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden