Risico in Nederland toegenomen

Ministerie waarschuwt voor Afrikaanse varkenspest

17 Augustus 2016 - Redactie Boerenbusiness

Veehouders en veetransporteurs moeten deze dagen extra alert zijn op insleep van besmettelijke dierziektes. Door een aantal voorvallen in het oosten van Europa is de besmettingsdruk ook in Nederland toegenomen en daarom is alertheid geboden, zo luidt de oproep van het ministerie van Economische zaken.

Het rommelde al lange tijd buiten Europa, maar nu ook in Polen

Het hele jaar zijn er al diverse meldingen geweest van bijvoorbeeld Afrikaanse varkenspest, maar dit was telkens buiten de Europese landsgrenzen. Nu er in Polen officieel melding is gedaan van Afrikaanse varkenspest zijn de alarmbellen gaan rinkelen. Ook het Deense ministerie van landbouw en voedsel waarschuwde vorige week voor Afrikaanse varkenspest. Gezien de vele biggentransporten tussen Polen en Duitland is de kans groter geworden dat ook in Nederland de ziekte toeslaat. Ook in de rundvee- en pluimveehouderij is waakzaamheid geboden, gezien de gevallen van Vogelgriep en Lumpy Skin Disease (LSD) bij koeien en stieren die voorkomen in Europa.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt dat ziektes ook via algemene transportenstromen en via wilde dieren over kunnen komen. Dit neemt echter niet weg dat de veehouderijsector er alles aan moet doen om verdere verspreiding richting het westen van Europa te voorkomen. Daarom moeten transporteren die terugkeren uit risico gebieden vanaf nu twee keer gereinigd worden. Ook voert het NVWA momenteel risicoanalyses uit die vervoersbewegingen tussen de landen onderling in kaart moeten brengen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Achtergrond Varkens

Italië zet zich schrap na AVP in Lombardije

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden