Boerenbusiness analyse

Machtsstrijd VS en EU om varkensexport?

24 Augustus 2016 - Wouter Baan - 1 reactie

Als derde grootste varkensvleesproducent ter wereld is de Amerikaanse varkenssector een belangrijke speler op de wereldmarkt. De afgelopen jaren nam het aantal varkens in de VS vlot toe, maar of dit uiteindelijk zorgt voor succes en varkenshouders hierom de vlag kunnen uithangen, moet echter nog worden bezien. Ook in Europa kunnen de gevolgen gevoeld gaan worden. 

Nog nooit zoveel varkens in Amerika als in juni 2016

Sinds 2014 is de varkensstapel in de VS en Canada met 10 procent gestegen. Vooral in 2015 groeide de Noord-Amerikaanse varkenssector snel, maar ook dit jaar is de productie verder opgeschroefd. De snel opgeklommen varkensaantallen is een gevolg van de groei in de zeugenstapel. Sinds 2014 is dit aantal met circa 2 procent gegroeid tot ruim 7,2 miljoen in juni 2016. In totaal tellen de Amerikaanse en Canadese varkenshouders nu gezamenlijk 81,8 miljoen varkens. Hiervan wordt ruim 83 procent gehouden op Amerikaans grondgebied.

De snel gestegen varkensstapel in Amerika heeft uiteraard ook gevolgen voor de situatie op de vleesmarkt. In 2015 pluste de varkensvleesproductie al met 7,2 procent tot een recordhoogte van circa 11,1 miljoen ton. Dit jaar doen de Amerikanen er naar verwachting nog een schepje bovenop en gaat de productieteller opklimmen tot ruim 11,3 miljoen ton. Dit betekent voor het derde jaar achtereenvolgend opnieuw recordcijfers. 

Doordat de varkensvleesconsumptie in de VS niet meegroeit met de productiecijfers, gaat Amerika hoe dan ook afhankelijker worden van de wereldmarkt. Normaal gesproken is Mexico altijd een belangrijke handelspartner, maar de afzet naar het zuiden was afgelopen jaar geen succes en kromp met maar liefst 8 procent. Ook de Export naar Zuid-Korea kende in 2015 een flinke terugslag.

De prijzen van varkensbuiken zijn met 33 procent omlaag gekelderd 

Mede door een stroeve export staat de binnenlandse vleesmarkt in de VS onder druk. Volgens een Amerikaanse analist is niet zozeer een krappe vraag het probleem, maar wordt de vraag overlapt door het snel gestegen aanbod. Vorige week bijvoorbeeld bereikte het slachtcijfer 2,3 miljoen varkens. Sinds januari waren de slachtlijnen in Amerika niet meer zo goed gevuld. Uiteraard heeft dit ook gevolgen voor de prijzen. Zo is de prijs van ham en varkenslende in de afgelopen weken door slachterijen naar beneden gezet, met als doel om de vraag aan te jagen. Een sterke daling was zichtbaar voor de prijs van varkensbuiken. Die ging maar liefst met 33 procent omlaag.

De effecten van de snel gestegen Amerikaanse varkensstapel gaan voorlopig nog doorwerken op de internationale vleesmarkt. Zeker nu de vleesprijzen in de VS naar beneden toe zijn bijgesteld. De effecten daarvan zijn dan ook vrijwel direct zichtbaar. Zo lieten Nederlandse slachterijen afgelopen week weten dat de Chinezen de inkoopprijs van bijproducten omlaag hebben gezet, mede door toenemende concurrentie uit de VS.

Ondanks dat de prijzen in Europa eindelijk weer in de lift zitten, kunnen varkenshouders en slachterijen dus nog niet relaxt achteroverleunen. De Europese varkenssector kan zich gaan opmaken voor een toenemende concurrentiestrijd met hun Amerikaanse collega’s om plaatsingsruimte op de wereldmarkt. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Tonny 24 Augustus 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10871248/Machtsstrijd-tussen-VS-en-EU-om-varkensexport-op-komst?-]Machtsstrijd tussen VS en EU om varkensexport op komst?[/url]
De amerikanen hebben Lto aan hun zijde met hun streven naar een vrijhandelsakkoord met de VS de TIPP
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Analyse Varkens

China wil varkenscyclus onder controle krijgen

Nieuws Varkens

Duitse varkensprijs verrast en zet opnieuw tandje bij

Opinie Wouter Baan

Slachterijen mis je pas als ze er niet meer zijn

Nieuws Varkens

Stijging Duitse varkensprijs zet de markt op scherp

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden