Import- en exportcijfers

Minder varkenshandel tussen Nederland en Duitsland

29 Augustus 2016 - Redactie Boerenbusiness

De Duitse varkenssector heeft in de eerste 6 maanden van 2016 uitstekende cijfers laten zien, althans op het eerste gezicht. In totaal exporteerden de Duitsers circa 4 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Opvallend is wel dat de handel met Nederland een behoorlijke terugslag kende.

In totaal exporteerden de Duitse oosterburen in de periode januari tot en met juni circa 886.000 ton vlees. Dit totaal is gebaseerd op zowel vers als bevroren varkensvlees. Het mag niet vreemd heten dat ook de Duitsers flink hebben geprofiteerd van de Chinese importdrift. In totaal werd er zo’n 148.000 ton varkensvlees naar China verscheept. Dit is een stijging van maar liefst 131 procent. Het is dan ook vooral aan China te danken dat de Duitse exportcijfers groene cijfers noteren.

Aanzienlijk minder wederzijdse handel tussen Duitsland en Nederland

De traditionele afzet binnen Europa naar landen als Italië, Polen en ook Nederland zijn minder positief. Zo stagneerde de handel met de Italianen en de Polen met respectievelijk 6 en 7 procent. De export naar Nederland liep zelfs met 9 procent terug tot circa 75.000 ton. Ondanks dat de export naar China en Italië tegengestelde bewegingen laten zien, blijven de Italianen nog wel steeds de belangrijkste handelspartner van de Duitsers que export. In totaal ging er bijna 169.000 ton varkensvlees richting het Zuid Europese land.

De Duitse importcijfers kleuren daarentegen wel in het rood. In totaal kwam de Duitse importteller, in de eerste 6 maanden van dit jaar, uit op 438.000 ton varkensvlees.  Dit is circa 8 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Naast dat de importaantallen teruglopen, vindt er binnen Europa ook een verschuiving plaats. Exporterende landen als België, Denemarken en Nederland zagen een aanzienlijk gedeelte van de handel met Duitsland verdampen. Zo moest Nederland bijna 10 procent aan Duitse afzet inleveren. Alle transporten opgeteld, exporteerde Nederland voor zo’n 53.000 ton varkensvlees naar Duitsland.

Opkomende landen als Spanje en Polen constateerden juist een Duitse vraagtoename. Zo steeg de Poolse export richting Duitsland met circa 38 procent tot bijna 23.000 ton. In absolute aantallen kunnen deze landen nog niet aanhaken bij de aantallen die landen als Nederland en België laten zien, maar het verschil wordt wel kleiner.Ondanks een vraagterugval van 9 procent, blijven de zuiderburen uit België wel de belangrijkste aanvoerleverancier voor de Duitsers met een afzet van 144.000 ton. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden