Inside: Varkens & Voer

Kanttekening bij Canadese varkensexport?

30 Augustus 2016 - Wouter Baan

Canada heeft in de eerste zes maanden van dit jaar meer varkensvlees geëxporteerd dan in dezelfde periode van 2015. De verwachting is dat de cijfers dit jaar een recordhoogte gaan bereiken. Toch is er zeker niet sprake van een gestage groei, omdat de cijfers per afzetland flink uiteenlopen. De vraag is nu hoe stabiel de Canadese exportcijfers eigenlijk zijn.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In de periode van januari tot en met juni exporteerden Canada, ’s werelds derde grootste exporteur van varkensvlees, ruim 472.000 ton varkensvlees. Dit is een stijging van circa tien procent ten opzichte van dezelfde periode in 2015, zo blijkt uit cijfers van het Canadese ministerie van Landbouw. Net als Europese landen heeft ook Canada flink profiteren van de sterke vraagtoename vanuit China. In het eerste half jaar zijn de Chinezen vanuit het niets opgeklommen tot de tweede belangrijkste afzetmarkt van de Canadese varkenssector. In totaal werd er circa 126.000 ton richting China verscheept. Dit is bijna vijf keer zoveel dan in 2015.  

Plaatsingsruimte in Amerika is flink verdampt

De vraag vanuit de VS - van oudsher de belangrijkste afzetmarkt - is daarentegen juist teruggelopen. In totaal importeerden de Amerikanen 158.000 ton varkensvlees, dit is een kleine negen procent minder dan vorig jaar. De stagnerende vraag vanuit de VS komt zeker niet uit de lucht vallen. Varkenshouders in de VS hebben in de afgelopen twee jaar de productie flink hebben opgevoerd en daardoor is Amerika minder afhankelijk geworden van vleesimport uit Canada. Dit zorgt ervoor dat Canadese vleesexporteurs logischerwijs minder plaatsingsruimte kunnen vinden op Amerikaans grondgebied.

Desondanks was de stagnerende vraag uit de VS in het eerste half jaar van 2016 voor Canadese varkenshouders geen directe reden voor paniek. Per saldo kon het exportcijfer - vanwege de ongekend sterke Chinese vraag - opklimmen tot een recordhoogte. Ook de waarde van het geëxporteerde varkensvlees steeg met 14 procent tot circa 1.534 miljoen Canadese Dollar.

Toch moet wel geconcludeerd worden dat de onderliggende pijlers van het Canadese exportcijfer zwakker zijn geworden, gezien de teruglopende vraag van andere belangrijke importeurs zoals bijvoorbeeld Zuid Korea. Daarbij komt dat de Canadese varkenssector moet rekenen op een toenemende concurrentiestrijd met de VS om de Mexicaanse afzetmarkt, terwijl de Amerikanen zelf ook voorlopig minder behoefte hebben aan varkensvlees uit Canada.  

De oplopende exportcijfers van de Canadese varkenssector zijn voor een kwart gefundeerd op de vraag uit China. Dit maakt de Canadese varkenssector dus ineens flink afhankelijk van de fluctuerende Chinese inkoopurgentie. Om de realiteit niet uit het oog te verliezen, moet er bij het naderende exportrecord eigenlijk wel een (Chinese) kanttekening worden geplaatst. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden