EU wil faciliteren

Marktgericht produceren begint bij slimme techniek

1 September 2016

'De technologische revolutie in de agrarische sector moet beter en sneller', dat waren de woorden van Phil Hogan tijdens een landbouwcongres in het Ierse Belfast. Volgens de Eurocommissaris doen tal van mogelijkheden zich voor om marktgericht produceren onderbouwd te kunnen positioneren.

Marktgericht produceren en techniek gaan samen op

Tijdens de European Federation of Animal Science (EAAP) kreeg Hogan het openingswoord en legde de verbinding tussen de term marktgericht produceren en techniek. Volgens Hogan kunnen Europese boeren door slimme technologische toepassingen hun concurrentiepositie verstevigen en zodoende hun voorsprong behouden. Zo zijn er bijvoorbeeld mogelijkheden beschikbaar op gebied van data, genetica, diermanagement en voederconversie die een meetbaar verschil kunnen maken. 

In de veehouderij worden technische resultaten vaak wel gemeten, alleen zijn de gegevens veelal opzichzelfstaand.  Door bijvoorbeeld de gegevens met elkaar in verbinding te brengen, kunnen technische resultaten beter worden vergeleken en ontstaan er mogelijkheden voor realistische benchmarking op gebied van voederconversie en diermanagement, maar zeker ook voor productpositionering en marketing. En juist dat zijn de speerpunten om de term marktgericht produceren in praktijk te brengen. 

Volgens Hogan staan technische innovaties permanent hoog op de Europese agenda. Wel maakte de landbouwcommisaris de opmerking dat de EU vooral een faciliterende rol speelt en dat de sleutel in handen van de boer ligt. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Business Technologie

'Data-uitwisseling kan hele voedselketen helpen'

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief