Inside: Varkens & Voer

Varkensmarkt voelt wind in rug afzwakken

2 September 2016 - Redactie Boerenbusiness - 2 reacties

Op het eerste gezicht verloopt de overgang op de varkensmarkt van augustus naar september rustig en stabiel. Op de achtergrond gebeuren echter wel enkele ontwikkelingen wat voor de nodige spanning zorgt. Een analyse over de varkensmarkt.  Voor...

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In Duitsland is er begin september een ruimer varkensaanbod zichtbaar. Duitse slachterijen kunnen daarentegen nog redelijk goed het vlees afzetten, waardoor de ondertoon van de varkensprijzen ook deze week vrij stabiel is. De vooruitzichten op de vleesmarkt zijn echter wel onzeker door toenemende concurrentie voor plaatsingsruimte in China. Zolang het aanbod echter niet toeneemt, kunnen de noteringen naar verwachting redelijk stand houden. Per saldo is de markt nu nog redelijk in evenwicht, maar de vooruitzichten voor een stabiel fundament onder de prijsbodem zijn onzekerder geworden. 

In de komende weken wordt er namelijk meer concurrentie verwacht van de Spaanse varkenssector. De piek in het toeristenseizoen is daar inmiddels achter de rug en daardoor zijn de afzetmogelijkheden op de binnenlandse vleesmarkt beperkter en dus zijn Spaanse vleesexporteurs duidelijk merkbaarder aanwezig in het buitenland.

De reden dat de zeugennoteringen de afgelopen weken telkens wist op te klimmen, is een gevolg van het krappe aanbod. Slachterijen zijn in de crisisperiode letterlijk verwend geraakt aan een ruim aanbod, vanwege een relatief hoog aantal stoppers. Daarom is er voor week 36 opnieuw ruimte voor prijsverhogingen. Voor de levende zeugen is de mutatie plus 2 cent waardoor de notering uitkomt op 0,91 euro en voor de geslachte zeugen is de mutatie plus 3 cent. De notering stijgt daardoor naar 1,24 euro.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden