Import- en exportcijfers

Japan belangrijke markt voor varkensexport

6 September 2016 - Redactie Boerenbusiness

Niet alleen de Chinezen, maar ook de Japanners importeren flink meer varkensvlees uit de EU. Nadat de Japanse importmachine in 2015 iets stagneerde staan er dit jaar weer plussen op te borden en hier kan de Nederlandse varkenssector ook van profiteren. Dit valt op te maken uit cijfers van het Deense ministerie van landbouw. 

Japan al jaren grootste importeur ter wereld

Het wordt nog weleens vergeten worden, want niet China, maar Japan is de grootste importeur van varkensvlees ter wereld. Dit jaar klimt de Japanse importteller voor varkensvlees naar verwachting op tot ruim 1,3 miljoen ton. Dit is een stijging van bijna 4 procent ten opzichte van 2015. Wel moet geconcludeerd worden dat Japanners vooral gericht zijn op de VS en Canada, want meer dan de helft van het varkensvlees komt uit Noordwest Amerika.

Desondanks komen Europese landen steeds meer op de Japanse radar. In de eerste zes maanden van dit jaar boekte Spaanse exporteurs een aanzienlijke winst op Japans grondgebied. In totaal verschepten de Spanjaarden ruim 54.000 ton varkensvlees, dit is stijging van circa 30 procent ten opzichte van 2015. Ook Nederlandse exporteurs boekte succes in Japan. Nederland staat in de top 10 van belangrijkste handelspartners. In het eerste half jaar van 2016 steeg de uitvoer vannuit Nederland met bijna een kwart tot zo’n 14.000 ton varkensvlees.

Opvallend is dat Duitsland relatief weinig zaken doet in Japan ten opzichte  van andere Europese exporteurs. Desondanks zagen de Duitsers de uitvoer naar Japan wel flink stijgen, maar in exacte cijfers is het Duitse aandeel - van bijna 8.000 ton varkensvlees - op de Japanse markt relatief klein. Een ander Europees land die de focus heeft op Japan is Denemarken. De Denen zijn na Canada en de VS de belangrijkste leverancier van varkensvlees in Japan en zagen hun uitvoer met zeven procent stijgen tot zo’n 65.000 ton in de eerste zes maanden van dit jaar.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden