Varkenssector trekt ten strijde

Prijzencrisis ontsteekt vechtersmentaliteit in VS

8 September 2016 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Donkere wolken pakken zich samen boven belangrijke varkensgebieden in de VS. Nooit eerder produceerden de Amerikanen zoveel varkensvlees als dit jaar, alleen laten de afzetmogelijkheden tegengestelde bewegingen zien en daardoor zijn de varkensprijzen in de VS gedaald tot het laagste punt sinds zeven jaar. Desondanks zijn de Amerikanen vastbesloten om het tij te keren en exportterrein terug te winnen.   

De wet van vraag en aanbod  is eens te meer duidelijk geworden

De varkensprijzen in de VS zaten in de eerste maanden van dit jaar nog overwegend in de lift. Dat vraag en aanbod de stemming in de markt bepalen, werd varkenshouders in de VS deze zomer nog eens duidelijk gemaakt. Afgelopen augustus kelderden de varkensprijzen in de VS met maar liefst 14 procent omlaag en daarmee zitten de opbrengsten op het laagste punt sinds zeven jaar. De reden van de prijzenstagnatie moet gezocht worden bij het hoge varkensaanbod in combinatie met tegenvallende exportcijfers en een teruglopende binnenlandse consumptie. Hierdoor zijn vraag en aanbod uit balans geraakt.

In de laatste maanden van 2015 hebben varkenshouders in de VS nog eens een flink aantal biggen opgelegd, gebaseerd op de gedachte dat China voorlopig aan de markt zou blijven. De Chinezen bleven ook wel importeren, alleen viel de afzet naar andere afzetmarkten ronduit tegen. Door ongunstige valutakoersen kromp de afzet naar Mexico - in het eerste kwartaal van 2016 - met circa negen procent, terwijl ook Japan minder aan de markt was. In de eerste zeven maanden van dit jaar slonk de Amerikaanse varkensvleesexport naar Japan met 3,5 procent tot 149.000 ton ten opzichte van 2015.

Inmiddels is het urgentiebesef in de Amerikaanse varkenssector voor het belang van plaatsingsruimte op de wereldmarkt flink toegenomen. Als poging om de afzetmogelijkheden in Japan te vergroten en de onderlinge banden met de Japanners te versterken, reisde vorige week een Amerikaanse handelsdelegatie af richting Azië. ‘De harde realiteit is dat we in Japan een aanzienlijk marktaandeel hebben verloren’, aldus Jan Archer, voorzitter van de National Pork Board in de VS en tevens varkenshouder in de Amerikaanse staat North Carolina.

Volgens Archer is het verdampte marktaandeel in Japan vooral te wijten aan het zogeheten PED virus, waardoor Japanse importeurs noodgedwongen moesten uitwijken naar andere landen. Wel erkende Archer dat Amerika last heeft van toenemende concurrentie uit EU landen en buurland Canada. Desondanks is Amerika vastbesloten om het verloren marktaandeel terug te winnen. ‘Het zal absoluut een zware concurrentiestrijd worden, maar wij Amerikanen zijn klaar om deze strijd aan te gaan en ons marktaandeel terug te winnen’, besluit Archer. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Oké dan 13 September 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10871442/Prijzencrisis-ontsteekt-vechtersmentaliteit-in-VS]Prijzencrisis ontsteekt vechtersmentaliteit in VS[/url]
Volgens Archer is het verdampte marktaandeel in Japan vooral te wijten aan de Afrikaanse varkenspest. Sinds wanneer hebben ze in Amerika afrikaanse varkenspest gehad? Ik denk dat ze PED bedoelen, een wereld van verschil graag even natrekken?
Oké dan 13 September 2016
En hier is het antwoord.

Als jullie artikelen overnemen, dan mag je het op zijn minst wel goed vertalen. Porcine Epidemic Diarrhea Virus is PED!

“The cold reality is we’ve lost market share,” Archer says. “The West Coast port slowdown really impacted us negatively. Also, the inability for Japan to get affordable product when we were suffering with Porcine Epidemic Diarrhea Virus, and we just didn’t have a lot of product.”
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Varkens

Varkensvleesexport lijdt grote verliezen in Azië

Analyse Varkens

China wil varkenscyclus onder controle krijgen

Nieuws Varkens

Duitse varkensprijs verrast en zet opnieuw tandje bij

Opinie Wouter Baan

Slachterijen mis je pas als ze er niet meer zijn

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden