Inside: Varkens & Voer

Krap varkensaanbod zet DCA Beursprijs in beweging

9 September 2016 - Redactie Boerenbusiness

Na wekenlange radiostilte, zit er weer dynamiek in de varkensmarkt. Dankzij een krap aanbod van varkens kunnen de prijzen weer omhoog kijken, dit ondanks dat de verwachting op de wat langere termijn nog altijd ietwat onzeker is. Een analyse over de varkensmarkt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wekenlang was de vraag/aanbod verhouding op de varkensmarkt overwegend in balans, maar deze verhoudingen beginnen echter steeds meer te verschuiven. In week 36 was het duidelijk merkbaar dat de vraag van slachterijen begint toe te nemen. Niet dat er sprake is van grote tekorten, maar door een krapper aanbod willen slachterijen de varkens die beschikbaar zijn graag hebben. Bovendien kunnen slachterijen het vlees beter kwijt dan enkele weken geleden. Ook in Duitsland is de stemming positief. Woensdag ging de Duitse varkensprijs al met 1 cent omhoog tot 1,67 euro en ook vrijdag kende de internetbeurs dezelfde prijsstijging. Wel hebben slachterijen in Duitsland begin september vooral de voorkeur voor het verwerken van Duitse varkens. 

De DCA Beursprijs stijgt in week 37 met 2 cent tot 1,59 euro

Deze situatie biedt de varkensmarkt perspectief voor een positief verloop van de maand september, zeker gezien het feit dat de afzetmogelijkheden in China wat vertraging oplopen. De concurrentie op de Chinese markt begint zich steeds meer te ontpoppen in een duel tussen de VS en Europese exporteurs. Zoals vermeldt vertoont de Europese vleesmarkt een gunstiger beeld dan medio augustus. Dit komt onder andere door het prachtige weer, waardoor de vleesconsumptie goed op peil blijft. De ruimte op de Europese vleesmarkt in combinatie met een krap aanbod van varkens geeft de DCA Beursprijs ruimte om met 2 cent naar boven te klimmen tot 1,59 euro per kilo. Hierbij moet wel worden vermeld dat de stuwende kracht achter de verhoging vooral te danken is aan het krappe varkensaanbod. De prijsontwikkelingen op de vleesmarkt laten echter amper ruimte voor een verhoging.

Ondanks de goede ontwikkelingen moet er wel gewaakt worden voor een euforische stemming. Er zijn geen garanties dat de situatie op de Europese vleesmarkt ook in de komende maanden positief blijft. In de lange termijn verwachtingen blijft onzekerheid schuilen, ook gelet op de naderende seizoensovergang richting de herfst.

De situatie op de varkensmarkt is een positieve opsteker voor de biggenmarkt, waardoor mogelijk de druk op de losse koppels iets minder kan worden. Op de zeugenmarkt blijft de situatie gelijk met de voorgaande weken. Het aanbod blijft krap, terwijl de aantrekkende vleesmarkt de kloof alleen maar groter maakt. Daarom is er voor week 37 voor de notering van levende zeugen een plus van 2 cent waardoor de notering uitkomt op 0,93  euro per kilo.  Voor de geslachte zeugen is er eveneens ruimte voor een verhoging van 2 cent. Deze notering stijgt daardoor naar 1,26 euro per kilo.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden