Inside: Varkens & Voer

Hoe de varkensmarkt kan leunen op een krap aanbod

14 September 2016 - Wouter Baan

Wat is de status van de varkensmarkt in Nederland, maar ook die in Europa. Die vraag houdt veel mensen binnen de varkenssector nogal bezig. Eind augustus waren er namelijk geluiden te horen van afzwakkende groei, maar nu de prijzen medio september weer in de lift zitten, wordt de terechte vraag gesteld hoe dit kan. Boerenbusiness probeert een realistisch beeld te schetsen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Want, eind augustus meldden insiders op de varkensmarkt dat september een ‘overgangsmaand’ ging worden richting het laatste kwartaal van 2016. Normaliter zijn de herfst- en winterperiode, met uitzondering van de decembermaand, inherent aan minder vleesconsumptie in Noord West Europa. Aangezien de varkensmarkt flink gefundeerd is op deze geografische regio, betekent dit logischerwijs minder vraag.

De aantrekkende varkensprijzen in het voorjaar van 2016 waren overigens niet direct te danken aan de afzet binnen Europa. Dit kwam met name door de vraag vanuit China. Chinezen waren bereid om flinke bedragen te betalen voor Europese (bij)producten. Daarbij had China de focus op Europese landen, vanwege gunstige valutakoersen ten opzichte van bijvoorbeeld de VS.

Halverwege augustus waren er echter steeds meer geluiden te horen dat het Europese concurrentievoordeel minder is geworden. Simpelweg probeert Amerika Chinese importeurs te verleiden door onder de Europese exportprijzen te duiken. De Amerikaanse sector kan ook niet veel anders, want nooit eerder werd er in de VS zoveel varkensvlees geproduceerd, terwijl de binnenlandse consumptie tegenvalt. Hierdoor is plaatsingsruimte op de wereldmarkt voor de Amerikaanse varkenssector nog belangrijker geworden.  

Door deze ‘opkomende tegenwind’ was eind augustus de verwachting van sommige slachterijen en handelaren dat de Europese varkensprijzen ergens in het najaar wellicht een stapje terug zouden doen. Dit was niet zozeer gebaseerd op een teruglopend  exportvolume, maar vooral op dalende exportprijzen van Europees varkensvlees richting China.  

Medio september (week 36, 37) gebeurt echter het tegenovergestelde en gaan de varkensprijzen juist omhoog. De reden hiervan is te danken aan een krap aanbod van varkens en het fraaie weer in september, waardoor de vleesconsumptie redelijk op niveau kan blijven. Dankzij seizoensinvloeden is er dus een opsteker voor de varkensmarkt. Daarbij loopt het groeiproces bij vleesvarkens met de warme temperaturen ook iets vertraging op. Met name Duitse slachterijen spreken van teruglopende gewichten bij karkassen. 

De vleesmarkt geeft geen ruimte voor verhogingen

Puur op basis van de vleesmarkt zit er eigenlijk geen verhoging in de markt. De stijgende noteringen zijn dus uitsluitend te danken aan het krappe aanbod, waardoor slachterijen medio september niet veel anders kunnen dan hoger inzetten. Sommige insiders beweren dat in de eerste drie maanden van 2016 vooral de varkenshouders hun verlies moesten nemen. En dat vanaf het tweede kwartaal de slachterijen juist worden geconfronteerd met teruglopende marges of wellicht zelfs rode cijfers.

Medio september bewijst de praktijk dat de economische wet van vraag en aanbod varkenshouders momenteel een goede dienst bewijst. In die zin dat een krap aanbod de onderkant van de varkensmarkt zelfs omhoog kan duwen, ook wanneer de marges bij slachterijen onder druk staan. Ondanks de verhogingen deze weken staan de lichten op de varkensmarkt nog altijd niet op groen. Zeker ook niet op rood, maar ergens tussen groen en oranje. Welke kleur het uiteindelijk gaat worden, zal ergens in het laatste kwartaal van 2016 duidelijk gaan worden.   

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden