Inside: Varkens & Voer

Beursprijs maakt interessante wending

16 September 2016 - Redactie Boerenbusiness

In augustus acteerden de varkensprijzen op een stabiel niveau, maar in september is daar totaal geen sprake van. Twee weken geleden kwamen vanuit Duitsland de eerste verhogingen al binnen, waardoor de DCA Beursprijs voor week 38 opnieuw een flinke stap naar boven kan zetten. Een analyse over de varkensmarkt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Interessant is het zeker op de varkensmarkt. De trend die momenteel gaande is hadden maar weinig mensen zien aankomen. Waar Duitsland woensdag de toon zette, gingen slachterijen in Nederland hier bijna automatisch in mee. Toch gaat het zeker niet van harte. Slachterijen beginnen inmiddels steeds meer stemming te maken. Heel de zomer staan de marges al onder druk en met de ontwikkelingen van de afgelopen weken wordt het er allemaal niet beter op.

Het is bloempjes plukken aan de rand van het ravijn

Slachterijen waarschuwen dan ook dat de vleesmarkt de verhoging absoluut niet toelaat en dat het krappe aanbod de enige reden is. Desondanks blijven de slachterijen elkaar volgen en zijn de verhogingen niet mis. Het doel van de verhogingen is uiteraard om de slachthaken te vullen, want daar doen slachterijen liever geen concessies in.

Blijft het aanbod van varkens structureel laag? Dat is medio september de grote hamvraag op de varkensmarkt. Met die vraag worstelen handelaren, slachterijen en varkenshouders. De meningen over de ontwikkelingen van het varkensaanbod zijn in elk geval wisselend. Een scenario waarvoor wordt gevreesd, is dat er meer aanbod gaat komen wanneer de varkensprijzen zich neerwaarts gaan ontwikkelen.  Wanneer dat moment gaat komen, durven maar weinig handelaren te voorspellen. Duidelijk is wel dat het bloempjes plukken is aan de rand van het ravijn.

DCA Beursprijs stijgt met 5 cent voor geslachte varkens naar 1,64 euro

Voorlopig dwingt het krappe aanbod van varkens om voor de prijsontwikkeling naar boven te kijken. Daarom stijgt de DCA Beursprijs voor geslachte varkens met vijf cent tot 1,64 euro per kilo en die van de levende varkens met vier cent naar 1,30 euro. Ook de zeugenprijzen kunnen dankzij een krap aanbod naar boven blijven kijken. Daarom is er voor week 38 voor de notering van levende zeugen een plus van vier cent waardoor de notering uitkomt op 0,97 euro per kilo. Voor de geslachte zeugen is een verhoging van vijf cent zichtbaar en deze notering stijgt daardoor naar 1,31 euro per kilo.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden