Nog voor verkiezingen

Amerikanen stellig overtuigd dat TTIP gaat komen

19 September 2016 - Redactie Boerenbusiness

Het is nu of nooit wat betreft TTIP. Aangezien het Obama tijdperk bijna ten einde is, moet er dit jaar nog een klap worden gegeven op het beoogd vrijhandelsverdrag tussen de VS en de EU. Amerikaanse varkenshouders zijn overtuigd van de voordelen en daarom moet er snel een akkoord komen, nog voordat dat de nieuwe president intrek neemt in het Witte huis.

Steeds meer Amerikanen zien de voordelen in

Vorige week waren leden van de Amerikaanse bond voor varkenshouders (NPPC) afgereisd naar Washington om in het episch centrum van de Amerikaanse politiek te lobbyen voor het verdrag. Ondanks enkele sceptici, zijn er in de VS tal van politic en beleidsmakers die groot voorstander zijn van TTIP. NPPC leden zijn er dan ook van overtuigd dat er binnen het Congres de antigevoelens minder worden, zodat het verdrag nog in het verkiezingsjaar er door komt. Zeker ook omdat van presidentskandidaten Clinton en Trump bekend is dat zij negatief tegen het verdrag aankijken.

Het belangrijkste voordeel wat Amerikanen  in TTIP zien, zijn toenemende exportkansen voor varkensvlees. Daarbij gaat het verdrag ook de exportmogelijkheden voor rundvee, tarwe en andere agrarische grondstoffen vergroten, althans zo leeft de gedachte in Amerika. ‘Deze economische voordelen mogen de wetgevers in de VS absoluut niet negeren’, aldus NPPC zegsman John Weber die hoopt dat er in de VS een breedgedragen TTIP campagne op stoom gaat komen en dat er snel gestemd kan worden. Ook andere landbouwbewindslieden in de VS verwachten spoedig een positieve uitkomst. 

Daar waar het ja-kamp in de VS op steeds meer aanhangers kan rekenen, raken de meningen in de EU daarentegen juist steeds meer verdeeld. Medio september gingen er in Duitsland nog massaal mensen in protest. Dit omdat gevreesd wordt voor oneerlijke concurrentie, terwijl ook milieuaspecten op het spel staan.

Mocht er een TTIP akkoord komen, dan is het grote kans dat dit gebeurd dat in de zogenaamde ‘lame duck’ periode van het tijdperk Obama. Officieel beslaat deze term slechts zo’n twee maanden. Van de dag in november waarop de verkiezingen voor een nieuwe president zijn tot de inauguratie van zijn opvolger in januari het jaar daarop. In praktijk echter is deze periode allang aan de gang. Normaal gesproken krijgt een president dan weinig tot niets meer voor elkaar bij het Congres. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

TTIPNPPC
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden