Varkensvlees legaal geweerd

Rusland: politiek belang speelt geen rol bij importban

19 September 2016

Eind september moet er duidelijkheid komen over de vermeende importban die het Kremlin hanteert voor varkensvlees uit de EU. Nadat het WTO heeft geoordeeld dat Rusland illegale blokkades gebruikt, is het spel op de wagen gekomen, al zijn de Russen er al wel stellig van overtuigd dat politieke spanningen totaal geen issue zijn. 

Politieke belangen spelen absoluut niet mee 

Sinds begin 2014 heeft Rusland de grens gesloten voor varkensvlees wat afkomstig is uit de EU, of althans uit een gedeelte van de EU. Volgens Russische verklaringen vanwege sanitaire redenen om Afrikaanse varkenspest buiten de deur te houden. Aan deze motivatie wordt echter sterk getwijfeld. Het is veel waarschijnlijker dat de grenzen vanwege politieke spanningen gesloten zijn, zo leeft althans de gedachte in Europa. De Europese Commissie is het dan ook oneens met de Russische verklaringen en noemt het embargo zelfs discriminerend.

Inmiddels wordt er ook in Rusland weer flink gediscussieerd nadat de WTO conclusies eind augustus openbaar zijn gemaakt. Alexey Likhachev, minister van economische ontwikkeling, liet onlangs weten dat de Russische regering binnenkort met een verklaring naar buiten komt, maar dat de aantijgingen eerst besproken worden met deskundigen. Veel betrokkenen zijn medio september echter nog met vakantie en dat geeft iets vertraging. Volgens Likhachev ligt het in de lijn der verwachting dat Rusland eind september met officiële verklaring naar buiten komt.

De Russische minister van landbouw heeft echter al wel laten weten dat de redenen die de Russen opvoeren voor de importban gewoon rechtvaardig zijn. Ook Sergey Dankvert, zegsman namens het Russisch bureau voor Veterinaire en Fytosanitaire Monitoring Service, zegt dat de ban niet is gegrond op politieke aspecten, zoals Europa suggereert. ‘Wij volgens eigen beleid wat betreft de bestrijding van Afrikaanse varkenspest en we maken ons daarom geen zorgen over het WTO oordeel.’

De Europese Commissie wil voorlopig geen commentaar geven en geeft aan dat de Russen volgens de regels 60 dagen hebben om met een officiële reactie naar buiten te komen. 

Regenradar
Powered by Agroweer
Hoge inflatie noopt Rusland tot import vlees uit Brazilië

Nieuws Vlees

Hoge inflatie noopt Rusland tot import vlees uit Brazilië

Aardappelmarkt in Oost-Europa flink van slag

Inside Aardappelen

Aardappelmarkt in Oost-Europa flink van slag

Russische exportban zet kunstmestmarkt op scherp

Inside Kunstmest

Russische exportban zet kunstmestmarkt op scherp

'Meeste varkensbedrijven hebben nog buffers'

Nieuws kwartaalupdate Rabobank

'Meeste varkensbedrijven hebben nog buffers'

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief