Inside: Varkens & Voer

Deflatie en oktoberfeste domineren de zeugenmarkt

22 September 2016 - Wouter Baan - 1 reactie

De slachtzeugen - als onderdeel op de varkensmarkt - vormt zeker niet de hoofdmoot, maar dat maakt de handel daardoor niet ondergeschikt. De afgelopen maanden zijn de noteringen voor slachtzeugen bezig aan een opvallende opmars en daar liggen aantal interessante redenen aan ten grondslag, zeker nu de Duitsers bijna het befaamde oktoberbeste gaan vieren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Sinds dit voorjaar zit er weer energie in de varkensmarkt en daardoor heeft de stroom van zeugen richting slachterijen flinke vertraging opgelopen. Nu het aanbod flink is teruggedrongen, worden slachterijen verplicht om uit hun ‘comfort zone’ te komen. Zeker ook omdat de biggenprijzen momenteel op betere niveaus balanceren. Als poging om zeugen los te peuteren, verhogen slachterijen wekelijks de zeugennotering met een aantal centen, althans dat is de trend die gaande is. Maar of deze strategie in praktijk ook werkt, valt te betwijfelen.

Volgens sommige handelaren doen slachterijen er niet verstandig aan om de notering iedere week met een paar cent te verhogen. Effectiever is het om ineens met bijvoorbeeld 10 cent te plussen in plaats van wekelijks enkele centen erbij. Hierdoor ontstaat namelijk een soort van deflatie-effect in de zeugenmarkt. De wetten van economie leren ons dat elke vorm van deflatie desatreus is, want op deze manier worden zeugenhouders gestimuleerd om vooral af te wachten en zeugen vast te houden. Er zijn ook handelaren die hier minder stellig over zijn. Die onderkennen de theorie wel, maar geloven niet dat zeugenhouders daadwerkelijk gaan afwachten. Daarbij kunnen Nederlandse zeugenprijzen moeilijk loskomen van de Duitse, want de toon wordt namelijk gezet door het Duitse Tönnies. De noteringen in ons land volgen voornamelijk de bewegingen in Duitsland.

Oktoberfeest in Duitsland drijft de vraag verder op

Dankzij het naderende oktoberfeest in Duitsland - waar massaal braadworst en bier wordt geconsumeerd - is er momenteel een run op slachtzeugen gaande. Ook in 2015 konden zeugenprijzen in week 35 tot en met 38 met bijna 0,15 euro per kilo opklimmen. Dit jaar is de stijgende trend eerder ingezet en wordt al sinds week 31 verhoogt. Waar de grens van de zeugenprijzen ligt, durven echter weinig mensen te voorspellen. Sommigen beweren dat nog meer verhogen weinig zin heeft, omdat aanbod wat er niet is, simpelweg ook niet los kan komen. Bij anderen leeft de verwachting dat de zeugenprijzen ook in het vierde kwartaal naar boven blijven kijken. Wellicht is er zelfs nog ruimte om met 15 tot 20 cent te plussen.

Waar de zeugenmarkt in het vierde kwartaal wel rekening mee moet houden, is een toenemend aanbod van worstkoeien. Deze concurreren met slachtzeugen en zeker in de wintermaanden is het aanbod van slachtkoeien doorgaans groter. Zeker nu veel melkveehouders moeten inkrimpen vanwege de fosfaatrechten. De beschikbare ruimte voor verdere prijsstijgingen op de zeugenmarkt kent dus een aantal mitsen en maren. Zeker ook omdat de Duitse opleving maar tijdelijk is. Net als bij varkens geldt ook voor de zeugenmarkt dat de balans pas in het vierde kwartaal kan worden opgemaakt.  

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden