Export Vlees Event

Hogan: wij openen de deuren voor onze varkenshouders

23 September 2016 - Wouter Baan - 1 reactie

Tijdens het Vlees Export Event - georganiseerd door het COV - zijn vrijdag twee hoogtepunten van de Nederlandse veehouderij onder aandacht gebracht. Zo werd stilgestaan bij het naderende exportrecord van Europees varkensvlees in 2016, terwijl het sinds kort ook weer is toegestaan om kalfsvlees naar de VS te exporteren. 

Op het haventerrein was het woord aan Martijn van Dam (staatssecretaris Economische Zaken), Henny Swinkels (van Drie Group), Francis Kint (CEO Vion Food) en Annie Schreijer Pierik (Europarlementariër). Eurocommissaris Hogan benadrukte tijdens zijn speech het belang van export voor de Europese varkenssector. ‘Wij proberen de deur op buitenlandse afzetmarkten voor onze varkenshouders te openen’, aldus Hogan. Het is dan ook zijn persoonlijke missie om nog meer nieuwe markten voor varkenshouders in Europa te openen.

Voor 80 procent van de Russische afzet is bestemming gevonden

In de varkenssector wordt nog weleens schouderophalend naar de inspanningen van Brussel gekeken, maar dat is zeker niet terecht. Dit jaar importeren de Chinezen maar liefst 45 procent meer Europees varkensvlees ten opzichte van 2015 en dus mogen de Europese handelsmissies in China niet worden onderschat  Voor Hogan staan trouwens nog meer bestemmingen op de agenda om ook daar afzetmogelijkheden voor varkenshouders te creëren, zoals bezoeken in Nigeria, Mexico en Colombia. Inmiddels is voor 80 procent van het varkensvlees dat voorheen naar Rusland werd geëxporteerd elders op de wereldmarkt bestemming is gevonden, zo liet Hogan weten.

Volgens Vion topman Francis Kint is de Chinese markt een belangrijke pijler geworden onder het inkomen van Nederlandse varkenshouders. Dit jaar heeft Vion al voor meer dan 200 miljoen euro aan varkensvlees aan de Chinezen verkocht. Kint benadrukte dat de Chinese markt een ideale afzetmarkt is om bijproducten zoals varkenspoten en –koppen te slijten. Ondanks de hoge afzetcijfers heeft Kint nog wel wat te wensen. Zo hoopt de voorman dat er snel een exportvergunning komt om ook varkensbuiken in China te mogen leveren.

Wat is ons platteland zonder de boerenstand

Het laatste woord was voor varkenshoudster en Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik, die toevallig donderdag nog varkens had afgeleverd aan Vion. Daar waar de andere sprekers hun speeches in het Engels deden, sprak Pierik gewoon in het Nederlandse met hier en daar een Twents gezegde tussendoor. Ze benadrukte vooral het belang van een goed inkomen voor Nederlandse boeren en hun gezinnen en daarvoor is export heel belangrijk. 'Wat is het platteland zonder boerenstand, want we moeten toch niet willen dat ons vlees ergens in Rusland wordt geproduceerd?'

Pierik hoopt dat er op de Europese markt zo snel mogelijk een 'level playing field' ontstaat. Daarmee doelt de CDA politica op de hoge keuringskosten, waar Nederlandse varkenshouders nog altijd mee geconfronteerd worden. Pierik benadrukte overigens het belang van handelsverdragen met de VS (TTIP) en Canada (CETA). ‘Als wij geen handelsverdrag meer kunnen sluiten met een land als Canada, met welk land dan nog wel?’ Volgens Pierik kunnen TTIP onderhandelingen vergeleken worden met de aankoop van een boerderij. ‘In de onderhandelingen moet je niet alles naar buiten willen brengen’, aldus Pierik, die overigens wel begrip heeft voor de sceptische gevoelens die leven in agrarisch Nederland ten aanzien van de vrijehandelsakkoorden. 

Overigens zijn de containers met varkensvlees naar China gemiddeld drie weken onderweg op zee en worden meestal gekoeld op circa minus 20 graden Celsius, aldus Bas Verhoef, de directeur van Havenpoort Rotterdam, die wat logistieke weetjes over containervervoer prijs gaf. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Nico Foekema 6 September 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10871670/hogan-wij-openen-de-deuren-voor-onze-varkenshouders][/url]
Vraagje,
Mijn college hier in Lagos Nigeria heeft ook een varkenshouderij, hij wil graag Nederlandse varkens importeren is dit ook mogelijk of worden er alleen varkensvlees producten geexporteerd naar Afrika.


Met vriendelijke groet
Nico Foekema
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Varkens

Onzekere markt noopt Vion tot uitstel varkensprijs

Nieuws Varkens

Vion wil lichtere varkens door stroeve wereldmarkt

Analyse Varkens

Vion dissonant op verder eentonige varkensmarkt

Analyse Varkens

Ook Vion staat niet boven de marktpartijen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden