Inside: Varkens & Voer

Adempauze voor beursprijs op gespannen varkensmarkt

23 September 2016 - Redactie Boerenbusiness

Na twee weken van snelle opleving, last de varkensmarkt de komende week een adempauze in. Het aanbod van varkens wordt iets ruimer, maar wordt goed door de slachterijen opgenomen. De situatie op de vleesmarkt is verre van rooskleurig wat de benarde situatie verklaart waarin slachterijen momenteel verkeren. Een analyse over de varkensmarkt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vooral het Duitse Tönnies maakt behoorlijk stemming en is slecht gehumeurd over de huidige situatie. Andere slachterijen in Duitsland klagen ook wel, maar zijn minder luid te horen. De internetbeurs kon vrijdag overigens wel stand houden op 1,77 euro. Ook in Nederland staan slachterijen in dubio. In een poging om de krapte in varkens iets af te dekken, zijn er in de afgelopen week volgens insiders wat varkens naar voren gehaald.

Met het oktoberfeest in Duitsland voor de boeg vragen slachterijen meer om zeugen. Ondanks de verhogingen van de laatste weken blijft het aanbod krap en daarom wordt er als alternatief gevraagd naar slachtbiggen. In de regel zijn varkenshouders echter weinig bereid om biggen naar de slacht te doen, omdat het eigenlijk helemaal niet uit kan. Alleen de zogenoemde 'twijfelbiggen', die bijvoorbeeld wat achter blijven op gewicht, komen in theorie hiervoor in aanmerking.

De ondergrond onder de varkensprijzen is dus onzeker en ietwat broos. Daarom valt de zijwaartse beweging voor week 39 het best te omschrijven als een gespannen adempauze. Voor welke richting de markt gaat kiezen, is het waarschijnlijk wachten op de beslissing die de Nord/West Commissie in Duitsland aanstaande woensdag gaat maken. Voor week 39 blijft de DCA Beursprijs voor geslachte varkens staan op 1,64 euro per kilo. De prijs van zowel levende als geslachte zeugen komen eveneens niet in beweging en blijven staan op respectievelijk 0,97 en 1,31 euro per kilo. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden