VS voorspelt afzwakkende vraag

Varkensexport naar China schakelt versnelling terug

26 September 2016 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Blijft de Chinese importmachine op volle toeren doordraaien in het vierde kwartaal, maar ook bijvoorbeeld in het eerste half jaar van 2017? met die vraag worstelen varkenshouders, slachterijen en vleesexporteurs in Europa en de VS. In Amerika heerst de opinie dat Chinezen de aanvoervolumes gaan terugschroeven in de komende maanden.

Weer meer varkens in China beschikbaar

Althans dat is de verwachting van Joel Haggard, Vice president bij het Amerikaanse bureau voor de vleesexport (USMEF). In het eerste half jaar van 2016 voerde China voor recordniveaus aan varkensvlees in. In de eerste zeven maanden van dit jaar telde de invoerteller maar liefst 1,9 miljoen ton varkensvlees wat meestal via Chinese havens werd binnen gebracht. Dit zijn volgens Haggard circa 75.000 containers met vlees. Ondanks dat Chinese vraag ook in juli nog booming was, zijn er volgens tekenen zichtbaar die een afzwakkende vraag voorspellen.

Haggard baseert zich onder andere op de Chinese varkensprijs die sinds de eerste week van juni zienderogen moet inleveren aan waarde. De Chinese varkensprijs was in de eerste week van juni 1,50 dollar per kilo levend gewicht.Ook zijn er volgens Haggard geluiden te horen dat de Chinezen de binnenlandse productie hebben opgeschroefd, oftewel dat er weer meer varkens in China beschikbaar zijn. Daarbij is de verwachting dat Chinese varkenshouder ook in de komende maanden de productie verder gaan opschroeven.

Als deze trends kloppen, dan is het volgens Haggard logisch dat de Chinese importcijfers een stap terug zetten. Ook verwacht Haggard dat de VS in het vierde kwartaal Europees marktaandeel kan veroveren. Dit omdat de varkensprijzen in Europa snel zijn gestegen in de afgelopen maanden, terwijl de Amerikaanse varkensprijs juist dalende is. Volgens Haggard wordt deze beweging nauwlettend door de Chinezen gevolgd.

Ook liet Haggard weten dat Amerikanen China niet alleen zien als een afzetmarkt voor bijproducten, maar dat vleesexporteurs in de VS ook proberen om andere onderdelen van het varkens -  zoals buiken en hammen - richting China te verhandelen. Zolang de Europese varkensprijzen naar boven kijken, nemen de kansen voor afzetmogelijkheden voor Amerikaanse varkenssector toe, althans dat is de verwachting die leeft in de Amerikaanse varkenssector. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
boerke 26 September 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10871673/Varkensexport-naar-China-schakelt-versnelling-terug]Varkensexport naar China schakelt versnelling terug[/url]
Lekker belangrijk. Allemaal aannames, net zoals de voorspelling dat de varkens in September goedkoper zouden worden. Over de steeds duurder wordende dollar wordt niet gesproken.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden