Flinke volumes verscheept

Vijf grootste kopers van EU varkensvlees zijn Aziaten

27 September 2016 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Afrika kent zijn 'big five' aan gevaarlijkste dieren in het wild. De Europese varkenssector kent ook een 'big five', alleen dan in de vorm van de vijf grootste afzetmarkten. Toevallig zijn de handelspartners geen Afrikanen, want Azië was in de eerste zeven maanden van 2016 veruit de belangrijkste afzetmarkt voor varkensvlees wat is geproduceerd in Europa.

EU varkensvlees export leunt volledig op Azië

In de eerste zeven maanden van 2016 exporteerden EU landen voor ruim 2,3 miljoen ton vlees buiten Europa. De vijf belangrijkste varkensvleesproducenten van Europa zijn in willekeurige volgorde Nederland, Duitsland, Frankrijk, Spanje en Denemarken. Deze landen worden ook weleens gekscherend de ‘big five’ genoemd. Naast de vijf belangrijkste producenten kent de EU dus ook een ‘big five’ aan handelspartners, oftewel importeurs van varkensvlees. 

Grootste Europese exporteur is Duitsland. De Duitsers exporteerden in de eerste zeven maanden van 2016 ruim 597.000 ton, een stijging van een kleine 30 procent. Procentueel gezien nemen de Spaanse exportcijfers de grootste sprong naar boven met een stijging van 72 procent tot ruim 445.000 ton. Nederland exporteerde in de eerste 7 maanden van dit jaar een kleine 250.000 ton vlees, een stijging van bijna 50 procent.

Niet geheel onverwacht laten cijfers zien dat China de grootste importeur is van EU varkensvlees. Het aantal schepen met vlees richting China kende meer dan een verdubbeling ten opzichte van 2015 tot ruim 1,1 miljoen ton vlees. Ook de Filippijnen ontwikkelen zicht steeds meer tot een belangrijke afnemer  met een aanvoer van bijna 125.000 vlees. Dit is een stijging van 25 procent ten opzichte van de eerste 7 maanden vorig jaar. De andere belangrijke importeurs zijn Japan, Zuid Korea en Hong Kong.

De export buiten Europa is grofweg op te splitsen in twee onderdelen. Namelijk vers en bevroren vlees met een stijging van 55 procent tot ruim 1,2 miljoen ton vlees. Ook de afzet van bijproducten – wat belangrijk is voor de vierkantverwaarding - steeg aanzienlijk. In totaal exporteerde de Europese varkenssector voor ruim 94.000 ton aan bijproducten, dit is een stijging van zo’n 25 procent. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Dennis van der Wolk 10 Oktober 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10871689/vijf-grootste-kopers-van-eu-varkensvlees-zijn-aziaten][/url]
Geachte redactie,

Ik ben varkenshouder in Kenia en ik heb met grote interesse uw artikel gelezen. Ik ben op zoek naar grote importeurs in China of andere Aziatische landen. Kunt u mij helpen met contacten?

Mvg,
Dennis van der Wolk
Nairobi, Kenia
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden