Gesloten ketens als middel

Hoe kunnen varkenshouders handig inspelen op Azië?

30 September 2016 - Wouter Baan - 1 reactie

In 2016 is ‘the sky the limit’ als het gaat om export van varkensvlees naar China, althans dit suggereren de grote uitvoervolumes die wekenlijks richting Azië worden verscheept. Hoe kan de Nederlandse varkenssector de export naar China continueren en misschien nog wel belangrijker, hoe kunnen andere Aziatische groeimarkten slim worden aangeboord? Het vraagt in elk geval om ondernemerschap bij de varkenshouder. 

Volgens Dé van de Riet - woordvoerder namens het COV - is de Chinese markt heel belangrijk voor de Nederlandse varkenssector is z’n totaliteit. Toch moet er volgens Van de Riet ervoor worden gewaakt dat varkenshouders de afzet naar China als een automatisme zien, alsof grote afzetvolumes de standaard zijn. Juist de Chinese vraag kan schommelen en daarbij hebben we ook te maken met concurrentie van andere landen. ‘Het is belangrijk dat we de Chinese markt goed blijven monitoren, zodat we daar tijdig op kunnen inspelen.' 

In Azië is nog veel marktaandeel te veroveren

Overigens zijn meerdere landen in Zuidoost Azië in potentie zeer kansrijke afzetmarkten voor varkensvlees. Hierbij valt te denken aan landen als de Filippijnen, Taiwan en Zuid-Korea, waar nog meer afzetvolume valt te veroveren. Eind september is een handelsmissie gaande in Zuid-Korea, waar de vleessector breed vertegenwoordigd is. Doelstelling van dergelijke missies is onder andere om de Nederlandse vleesexport een boost te geven.  

Volgens van de Riet is het Kabinet Rutte II te prijzen om de handelsgeest, want dit kabinet hanteert een actief beleid als het gaat om handelsmissies. ‘Dit is ook positief voor de varkenssector, want zonder overheidsbemoeienis zijn Aziatische markten nauwelijks aan te boren’, aldus de COV woordvoerder die doelt op het opstellen van handelscontracten en het organiseren van veterinaire regelgeving. Op deze manier ontstaat een soort van infrastructuur en kan de handel opgang komen.

Dit betekent overigens niet dat varkenshouders passief achterover kunnen leunen, alsof Nederlands varkensvlees automatisch populair is in China. Het bedienen van de Chinese en andere Aziatische markten is volgens van de Riet een ketenvraagstuk en deze uitdaging ligt niet alleen op het bordje van slachterijen en vleesexporteurs. ‘Varkenshouders zijn net zo goed onderdeel van de keten en daarom zijn de uitdagingen op afzetmarkten eveneens de uitdaging voor een varkenshouder.'

Varkenshouders mogen niet klagen als de boot naar Azië wordt gemist

Volgens Van de Riet kunnen ketensamenwerkingsverbanden voor varkenshouders een handvat zijn om als collectief in te spelen op de Aziatische markt. Op de manier zijn namelijk uitdagingen zoals kwaliteitsborging, voedselveiligheid en vierkantverwaarding effectiever te organiseren. Op dit moment is vooral voedselveiligheid topic nummer 1 in Azië, al kunnen kwaliteitsissues als dierwelzijn en milieu op de lange termijn een wellicht ook een belangrijke rol gaan spelen in Azië, ook al zijn deze aspecten anno 2016 nog minder relevant. ‘Sluit een varkenshouder zich niet aan bij een keten, dan mag men in de toekomst ook niet klagen als de boot naar Azië wordt gemist.’

Ook Arné de Beer - verkoopdirecteur Westfort Meat Products - liet woensdag in het NRC weten dat Aziatische landen, zoals Zuid Korea,  een ideale afzetmarkten zijn voor bijproducten. Zuid-Korea is naast China de belangrijkste groeimarkt voor export van Nederlands varkensvlees. Statistieken weerleggen dat de vleesconsumptie in dertig jaar bijna verdrievoudigd als gevolg van de toenemende welvaart.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Miriam 1 Oktober 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10871747/Hoe-kunnen-varkenshouders-handig-inspelen-op-Azië?-]Hoe kunnen varkenshouders handig inspelen op Azië?[/url]
Nog meer dierenleed, waar draait het allemaal om, geld geld en nog eens geld.
Zorg eerst eens voor het afgrijselijke dierenleed in die landen, zoals de honden en katten levend villen en koken, alles wat loopt, kruipt, vliegt en zwemt doen die barbaren op een afgrijselijke manier doden!!!
Mtc 1 Oktober 2016
als de dieren konden kiezen rende ze allemaal na Nederland toe..
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden