Inside: Varkens & Voer

Stennis van slachterijen kleurt beursprijs donkerrood

30 September 2016 - Redactie Boerenbusiness

Zo stabiel de varkensmarkt in augustus was, zo volatiel is deze in september. Het krappe aanbod van de afgelopen weken is 'kunstmatig' ruimer geworden, terwijl de Duitse slachterijen in de eerste week van oktober een dag minder slachten. Slachterijen bepalen daarom voor nu het tempo in de markt en dus moet de DCA Beursprijs voor komende week fors inleveren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wat wordt de onderkant van de markt, oftewel op welk prijsniveau geeft het varkensaanbod genoeg weerstand om te komen tot een stabiel prijsniveau? In het vierde kwartaal wordt het waarschijnlijk tot halverwege november vooral schade beperken en hopen dat de varkensprijs niet veel verder wegzakt. Wellicht dat de decemberfeestdagen aanleiding geven om vanaf half november weer iets te kunnen opklimmen. Normaal gesproken neemt het slachtcijfer namelijk gestaag toe in oktober, dus zijn er weinig aanknopingspunten die op korte termijn een opleving in de varkensprijs voorspellen. Zeker omdat ook prijsniveaus rond de 1,60 euro per kilo, voor slachterijen alsnog te hoog zijn om op de wereldmarkt het vlees interessant te kunnen aanprijzen.

Het enige aanknopingspunt voor varkenshouders is dat er de afgelopen twee weken veel varkens naar voren zijn gehaald. Dit kan bij slachterijen namelijk het idee hebben gewekt alsof het aanbod daadwerkelijk ruimer is geworden, terwijl dit in de praktijk niet zo is. Het is echter koffiedik kijken of deze theorie daadwerkelijk de markt uit balans heeft gebracht. De komende weken moet dus duidelijk worden hoe het varkensaanbod zich gaat ontwikkelen. Op de laatste dag van september hangt over deze vraag echter nog een walm van onzekerheid. 

Daarom is nu de harde realiteit dat zowel slachterijen als varkenshouders behoefte hebben aan een stabiele markt, zodat prijshoudende niveaus opnieuw in beeld komen. Met het huidige prijsniveau is de balans ver te zoeken en daarom daalt de DCA Beursprijs met 6 cent tot 1,58 euro per kilo. De prijs van zowel levende als geslachte zeugen komen deze week daarentegen niet in beweging en blijven daarom staan op 0,97 en 1,31 euro per kilo.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden