Zorgt voor onrust

Vion ziet vaste varkensprijs niet langer zitten

3 Oktober 2016 - 1 reactie

De wekelijkse varkensprijzen zijn binnenkort verleden tijd, althans als het aan slachterij Vion ligt. De noteringen die per week worden uitgebracht, kunnen flink fluctueren en dat brengt onrust in de markt. Deze werking is voor Vion niet wenselijk, waardoor vaste prijsafspraken een beter alternatief vormen, dit zegt Frans Stortelder, directeur varkensdivisie bij Vion, in een interview met Nieuwe Oogst.   

Huidige uItbetalingsmodel correspondeert niet met de veranderende markt

De toekomst van de Nederlandse varkenshouderij ligt volgens Vion in vraaggestuurde ketens, waarbij het productie van onderscheidende vleesproducten op basis diverse kwaliteitsissues de basis vormt. Het traditionele kostprijsmodel - ook wel bulkproductie genoemd - heeft volgens Stortelder steeds minder toekomstperspectief. Het huidige uitbetalingssysteem stamt echter nog uit het verleden en werkt daarom minder effectief om vraaggestuurd te produceren. Dit omdat de wekenlijkse aanvoervolumes vanuit de varkenshouderij flink kunnen schommelen, als gevolg van steeds wisselende prijzen.  

Ook varkenshouders kunnen baat hebben bij vaste prijsafspraken. Een vaste prijs vormt namelijk een  stabielere factor in de bedrijfsvoering en zodoende heeft een varkenshouder houvast om ook zelf met leveranciers vaste prijsafspraken te maken. Afgelopen januari is Vion een proef gestart met een aantal varkenshouders, waarbij de uitbetalingsprijs per week is opgerekt naar een maandelijkse prijs.

Uit de test is gebleken dat de onrust in de markt minder wordt, maar nog niet definitief is verdwenen. Toch gaven de resultaten voldoende perspectief om het principe van vaste prijsafspraken definitief te lanceren in de markt. Hoe het nieuwe uitbetalingsmodel er precies uit komt te zien, laat Vion echter nog in het midden. In november wil de slachterij daarover in gesprek gaan met diverse varkenshouders die aan Vion leveren.

In het interview benadruk Stortelder verder dat ketenconcepten vallen of staan met de invulling van vierkantverwaarding. Inmiddels is het mogelijk om circa 80 procent van het varkensvlees, afkomstig uit het Good Farming Start concept, tegen een meerprijs in de markt te zetten. Ook is Vion bezig met het opzetten van een nieuwe keten wat gaat luisteren naar de naam ‘Vion Global Pork’. Dit is vooral bedoeld om ook op de wereldmarkt herkenbaar te zijn, want de slachterij is ervan overtuigd dat buitenlandse afzetmarkten noodzakelijk zijn om vierkantverwaarding optimaal te kunnen realiseren.   

Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Johan 3 Oktober 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10871761/Vion-ziet-vaste-varkensprijs-niet-langer-zitten]Vion ziet vaste varkensprijs niet langer zitten[/url]
Altijd maar proberen prutsen aan het marktmechanisme tot er werkelijk geen markt meer is. Alle problemen van de baan en de boer zoveel mogelijk braaf werknemer-slaafje maken, de markt monddood. Overeenkomsten sluiten met de grootleveranciers, alles moet vlug gaan, de portefeuille van de maffia zo dik en zo vlug mogelijk gevuld en de winst verdelen onder de grootsten.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Analyse Varkens

Heeft Vion rumoer effect op Duitse varkensprijs?

Nieuws Export

Lockdowns China hinderen export vlees en zuivel

Nieuws Varkens

Verschil Nederlandse en Duitse varkenspijs loopt op

Nieuws Varkens

Vion: 'Duurzame keten van waarde voor toekomst boer'

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief