Opvallende verschuiving

Europese varkensmarkt leunt sterk op Chinese vraag

7 Oktober 2016 - Wouter Baan

Vooral dankzij de rijzende vraag uit China is de crisis in de varkenssector doorbroken en kunnen de varkensprijzen in 2016 weer omhoog kijken. Op korte termijn zijn de voorspellingen redelijk positief, maar het fundament onder varkensprijs verschuift wel steeds meer richting Azië en dat geeft stof tot nadenken, want de Chinese opleving is waarschijnlijk maar tijdelijk. 

Dankzij de snel gesneden uitvoer van varkensvlees naar China zit de Europese varkensmarkt weer in de lift. Deze prijsopleving gebeurde ten tijde dat het aantal varkensslachtingen ook behoorlijk is toegenomen, terwijl de varkensstapel daarentegen is gedaald. Deze ontwikkelingen suggereren dat de vleesverwerking tijdelijk heeft kunnen profiteren van extra aanbod en dat de daadwerkelijke krapte nog moet komen.

Uit een rapport van de Europese Commissie blijkt dat de grootste kaalslag in de varkensstapel heeft plaatsgevonden in Polen (-150.000 dieren). Ook Duitsland, Nederland, Frankrijk en Spanje tellen fors minder varkens dit jaar. In totaal is het aantal zeugen in Europa geslonken met 420.000 dieren. Ondanks de lagere varkensaantallen is de vleesproductie in de EU wel gestegen. In het eerste half jaar steeg de vleesproductie in Europa met 1,6 procent (186,240 ton), vooral dankzij extra vlees uit Polen. Ook de slachtcijfers zaten beduidend in de lift. In het tweede kwartaal werden er bijvoorbeeld ruim 3 procent meer varkens geslacht ten opzichte van het langjarig gemiddelde.

Door kaalslag in varkensstapel steeg de vleesproductie

Een logische verklaring hiervoor kan zijn dat er in de afgelopen maanden extra varkens zijn opgeruimd, waardoor er tijdelijk sprake is van een opleving in de vleesproductie. De toename van de vleesproductie weit de EU in ieder geval niet aan zwaardere gewichten. Waarschijnlijk is de opleving in de vleesproductie dus van tijdelijke aard en dat biedt wat aanknopingspunten voor een ‘stabiele’ varkensprijs voor volgend jaar.

De EU schrijft overigens de credits voor de prijsopleving in Europa overigens vooral toe aan de Chinese vraag. Naast een krapper varkensaanbod gaat de stabiliteit in de varkensmarkt  dus flink afhangen of de afzetcijfers naar China standhouden. Dit jaar ziet bijna elk EU land de afzet naar China minimaal verdubbelen of zelfs verdrievoudigen. Dit geldt overigens niet voor Polen die niet kan exporteren naar China, vanwege Afrikaanse varkenspest. In de eerste zes maanden van 2016 steeg de Europese export naar China met maar liefst 44 procent.  

De grote vraag is of ook in 2017 en de jaren daarna geprofiteerd kan worden van de Chinese vraag. De EU verwacht dat de export naar China negatief beïnvloed kan worden door de Euro/Yuan verhouding, de concurrentie van Amerika, en minder bestedingsruimte bij de Chinese consument. Daarbij is China hard bezig is om de productie van varkensvlees een boost te geven en dat de plotselinge vraag uit Azië vooral te danken is aan de herstructurering van de Chinese varkenssector.

Chinese vraag biedt geen zekerheid voor langere termijn

Voor 2025 is de prognose dat China nog ‘slechts’ nog 900.000 ton moet invoeren om de vraag af te dekken, terwijl dit in 2016 nog 1,3 miljoen ton is. Dit betekent dat de Chinese vraag op de korte termijn perspectief biedt, maar geen blijvende pijler is onder de Europese varkensprijzen. Dit baart zorgen omdat de vleesconsumptie in Noordwest Europa ook dalende is. In het eerste half jaar van 2016 consumeerden de Duitsers ruim 4 procent minder varkensvlees, terwijl Frankrijk een daling kent van 6 procent.

Wat het EU-rapport ook aanstipt, is de snelle afname van handel in levende dieren. Vooral onderlinge handel tussen Nederland en Duitsland staat onder druk. In het eerste half jaar van 2016 gingen er 800.000 Nederlandse varkens minder naar Duitsland ten opzichte van 2015. Ondanks de krimpende varkensstapel blijven de slachtcijfers in Nederland redelijk op peil. Varkens die voorheen naar het buitenland werden verhandeld - en daar werden geslacht - blijven nu in Nederland en worden hier verwerkt.

Al met al zijn er dus behoorlijke verschuivingen zichtbaar in de cijfers van de Europese, maar ook van de Nederlandse varkenssector en die geven waarschijnlijk genoeg stof tot nadenken. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden