Inside: Varkens & Voer

Duitse spanning drukt DCA Beursprijs opnieuw omlaag

7 Oktober 2016 - Redactie Boerenbusiness - 8 reacties

De prijsverlagingen in Duitsland hebben ook de Nederlandse varkensmarkt flink in beroering gebracht. Ook in de tweede week van oktober ontkomt de DCA Beursprijs er niet aan om de bewegingen in Duitsland te volgen. Naast het ruimere aanbod heeft een stroeve vleesmarkt eveneens een grote stem in de prijsverlagingen, want nog altijd klagen slachterijen over tegenvallende afzetprijzen en dat leidt zelfs tot kritieke situaties in Duitsland.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Toen de Duitse varkensprijs woensdag opnieuw met 6 cent werd verlaagd, was dat voor veel betrokkenen op de markt toch wel een tegenvaller. De meesten hadden een verlaging wel ingecalculeerd, maar dat er opnieuw 6 cent van de varkensprijs werd afgeschaafd viel ronduit tegen. De verlaging is echter een feit en daarom is er in twee weken tijd 12 cent van de varkensprijs in Duitsland verdampt. De internetbeurs kon vrijdag overigens wel redelijk standhouden en ging slechts met 1 cent onderuit naar 1,64 euro.

Geluiden doen de ronde dat het bij sommige slachterijen minder dan 5 voor 12 is

Dat de Duitse varkensmarkt onder hoogspanning staat, blijkt wel uit het gerucht wat door de markt gaat, dat de vijfde grootste slachterij van Duitsland deze week surseance van betaling heeft aangevraagd. De slachterij - met de naam Vogler-fleisch - heeft een slachtcapaciteit van circa 40.000 varkens per week (2,3 miljoen per jaar) en verwerkt voornamelijk Duitse varkens. Het stond al langer bekend dat slachterijen schaakmat stonden tussen het krappe varkensaanbod en de stroeve vleesmarkt, maar dat slachters daadwerkelijk op het punt van omvallen staan, geeft aan hoe hoog de spanning is opgelopen. Waarschijnlijk worden de slachthaken van de noodlijdende slachterij volgende week wel gewoon gevuld, maar gebeurd dit onder toezicht van de bank.

De spanningen op de Duitse varkensmarkt zijn ook duidelijk voelbaar in Nederland. Ondanks dat er geluiden zijn te horen dat het aanbod snel weer krap genoeg is om tegendruk te kunnen bieden, vertonen de borden ook deze week rode cijfers. Daarom is wederom een forse verlaging van de DCA Beursprijs onontkoombaar en wordt deze met 6 cent naar beneden toe bijgesteld tot 1,52 euro per kilo voor geslachte varkens. De levende varkens leveren deze week 5 cent in en komen daardoor op 1,20 euro. De prijs van zowel levende als geslachte zeugen leveren respectievelijk 4 en 5 cent in en komen daardoor uit op 0,93 en 1,26 euro per kilo.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden