2016 duister jaar

Varkenshouders in VS zien eindelijk weer een lichtpuntje

10 Oktober 2016 - Redactie Boerenbusiness

Sinds mei keken de exportcijfers van de varkenssector in de VS naar beneden, maar deze dalende trend is in augustus doorbroken. De afzet van varkensvlees buiten de Amerikaanse staten noteren zelfs de hoogste cijfers  ooit voor een augustusmaand en dat is hoopgevend nieuws voor varkenshouders aldaar die middenin een crisis zitten. Dit meldt het USMEF, het Amerikaanse bureau voor de vleesexport.

Met productiecijfers die op recordniveaus balanceren, genieten buitenlandse afzetmarkten nog meer urgentie in Amerika dan voorheen. Ten opzichte van vorig jaar laten de volumes een aanzienlijke stijging zijn. In totaal werd er in augustus ruim 186.000 ton varkensvlees geëxporteerd, dit is 16 procent meer dan in dezelfde maand vorig jaar. Ook de onderliggende waarde kende een flinke opleving van 19 procent tot in totaal van ruim 512 miljoen dollar. Tot dusver wordt in 2016 circa een kwart van de totale varkensvleesproductie afgezet buiten de VS.

Belangrijke kentering in Mexico 

De verkoop van varkensvlees naar buurland Mexico, één van de belangrijkste afzetmarkten, schreef in de afgelopen maanden rode cijfers, maar maakte in augustus juist een opvallende wending. Ten opzichte van vorig jaar steeg de uitvoer naar Mexico met 6 procent tot bijna 65.000 ton, terwijl ook de inkomsten met 2 procent toenamen. Ook de export naar Japan zit in 2016 in de lift.

Al met al geven de stijgende exportcijfers aanknopingspunten voor Amerikaanse varkenshouders die momenteel in zwaar weer verkeren. De verbeterde afzetcijfers zijn vooral te danken aan een sterkere concurrentiepositie als gevolg van dalende varkensprijzen. De verwachting is dat de volumes tot eind 2016 en waarschijnlijk ook volgend jaar stand kunnen houden. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden