Inside: Varkens & Voer

Aanhoudende onrust tast fundament biggenmarkt aan

10 Oktober 2016 - Redactie Boerenbusiness - 7 reacties

Sinds eind juni balanceert de DCA BestPigletPrice op prijsniveaus tussen de 45,50 en 46,00 euro per big. Telkens kon de druk worden weerstaan en daarbij werd de onderkant van de markt voldoende gesteund door een vlotte doorstroom van vaste koppelingen. Nu de druk op de vrije markt ook over lijkt te slaan op de vaste koppels kan de biggenprijs niet anders dan naar beneden kijken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Normaal gesproken zijn het uitdagende weken op de biggenmarkt gedurende  de nazomer en het najaar en zijn prijsverlagingen inherent aan de biggennoteringen in september en oktober. De nazomerdip kon dit jaar echter relatief eenvoudig worden gepareerd, mede omdat ook de varkensprijzen niet hoefden in te leveren. Nu de varkensprijzen eind september in een sneltreinvaart aan het dalen zijn gegaan, heeft ook de biggenmarkt geen fundament meer om staande te blijven.

De aanhoudende onrust op de varkensmarkt is de grootste boosdoener voor de DCA BestPigletPrice

De onrust op de varkensmarkt is toch groter dan in eerste instantie werd gedacht. Afgelopen week (week 40) was een min van 6 cent van de Duitse varkensprijs groter dan verwacht en daarom flink teleurstellend. Ook deze week kan de vrije val op de varkensmarkt waarschijnlijk nog niet doorbroken worden en liggen nieuwe prijsverlagingen in het verschiet. In heel de Europese linie is het varkensaanbod ruimer geworden, terwijl de druk op de vleesmarkt er niet minder op wordt. Ook deze week laat Vion bijvoorbeeld weten dat het flinke kluif is om het vlees tegen fatsoenlijke prijzen te kunnen vermarkten. Zo staan de voorstukken en de hammen onder druk en is de prijs van schouders fors onderuit gegaan.

Door de onrust op de varkensmarkt heeft het vertrouwen van mesters een flinke knauw gekregen. Hierdoor zijn ook de eerste haarscheuren bij handel in vaste koppelingen zichtbaar. Ook in andere EU landen, zoals België en Denemarken kleuren de biggenprijzen rood. De Duitse biggenprijs kan verwonderingswaardig nog steeds stand houden op een hoog prijsniveau van 51 euro. Desondanks ontkomt de Noordwest commissie er niet aan om vroeg of laat ook de Duitse notering te corrigeren.

Om te voorkomen dat de negatieve sfeer op de varkensmarkt definitef de stemming van de biggenmarkt gaat bepalen, wordt de DCA BestPigletPrice met 2,00 euro verlaagd tot 44 euro per big van 25 kilo. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden