Voorbode voor meer?

Duitse slachterij failliet door veel te dure varkens

14 Oktober 2016 - Wouter Baan - 16 reacties

Vorige week ging het nieuws al door de markt en deze week schrijven ook Duitse media erover. De vijfde grootste slachterij van Duitsland zit in financieel zwaar weer, waardoor het voortbestaan onzeker is. De redenen van het gesteggel komt volgens de directie van het bedrijf vooral door de te dure varkens in combinatie met een stroeve vleesmarkt. Die opmerking valt bij Duitse varkenshouders overigens niet in goede aarde. De vraag is nu of meer slachterijen op omvallen staan? 

Vogler-fleisch - de slachterij in kwestie - heeft een slachtcapaciteit van circa 40.000 varkens per week (2,3 miljoen per jaar). De slachterij verwerkt voornamelijk Duitse varkens en heeft een marktaandeel in Duitsland van circa 5 procent. Sinds kort draait de slachterij echter nog maar op 20 procent van haar kunnen. Vorige week heeft het bedrijf een herstructureringsplan bij de bank aangevraagd, om het voortbestaan van het bedrijf alsnog te redden. De schuldeisers en de curator hebben het plan momenteel in beraad en beslissen binnenkort of zij nog toekomst zien in het bedrijf.

Varkenshouders vinden argumentatie cynisch en eisen meer duidelijkheid 

In een reactie heeft de slachterij laten weten dat de slechte liquiditeitspositie vooral komt door hoge grondstofprijzen (lees hoge varkensprijs.) Een bond van Duitse varkenshouders heeft enigszins geprikkeld gereageerd op de argumentatie van de slachterij. Zij eisen dan ook meer duidelijkheid en inzage dan alleen het verwijt te geven aan de te dure varkens. De redenen worden door varkenshouders dan ook gezien als een cynische sneer, omdat de varkensprijzen nog niet zo lang geleden nog op extreem lage niveaus stonden.  

Het geluid doet overigens al langer de ronde dat Duitse slachterijen het zwaar hebben. Door de snel gestegen varkensprijzen staan de rendementen onder druk en daardoor ook het voortbestaan van sommige bedrijven. Slachterijen hebben het vooral zwaar, omdat de varkensprijzen dit voorjaar snel zijn gestegen en de noteringen, ook tijdens de zomermaanden, in de benen zijn gebleven. Dit terwijl de afzet op de vleesmarkt steeds meer onder druk is komen te staan. Qua volume verloopt de afzet naar China nog steeds goed, maar de prijzen daarentegen hebben wel flink moeten inleveren. En juist de Chinese importdrift was de reden van de snelle prijsopleving dit voorjaar.   

De reden dat de varkensmarkt in Duitsland in juli en augustus telkens stabiel -op relatief hoog prijsniveaus- noteerde, komt vooral doordat de grotere slachterijen de prijzen bewust niet afwaardeerden. Oftewel een bewuste treiteractie door concurrenten letterlijk het mes op de keel te zetten, althans zo leeft de gedachte. In 4 weken tijd kelderde de Duitse varkensprijs met maar liefst 17 cent. De vrije val waarin de varkensprijzen in Duitsland medio oktober verkeren, bewijst min of meer dat de varkensmarkt in Duitsland tijdens de zomermaanden boven zijn stand heeft geleefd in relatie tot de stroeve vleesmarkt. 

Of meer slachterijen letterlijk op punt omvallen staan, valt moeilijk te zeggen en is overigens ook niet te hopen. Wel bevestigt het nieuws dat het voor slachterijen in Europa uitdagende tijden zijn. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
16 reacties
Abonnee
Luke 14 Oktober 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10871916/Duitse-slachterij-failliet-door-veel-te-dure-varkens-]Duitse slachterij failliet door veel te dure varkens[/url]
Wie is de volgende??
willy 14 Oktober 2016
Als men de varkens gratis krijgt gaan die onnozelaars nog naar de klote er zitten te veel zakkenvullers tussen wat niet met geld om kunnen gaan zet daar een lomp boerke aan die weet hoe hard hij moet werken voor een cent
Johan 14 Oktober 2016
Dus varkensprijs voor lange tijd weer dieperik in? Wordt er nogmaals aan de boom geschud? Enkel de bladeren kunnen er nog afvallen. De vruchten zijn allemaal afgetrokken. Dan is t'ie leeg voor een heel lange harde winter.
Abonnee
boerke 14 Oktober 2016
Hebben de slachterijen aan zichzelf te danken. Ze bouwen zich helemaal kapot. Hebben de varkens al jaren voor een prikkie en kunnen het nog niet redden. Ze moeten de marge eens aan de verkoopkant halen i.p.v. altijd maar hun leveranciers uit te melken die elke week trouw hun producten leveren.
speklap 14 Oktober 2016
geluiden zijn dat er een krap aanbod is komende week
Jan 10 14 Oktober 2016
De varkenshouders mogen niets verdienen. De slachterijen vallen om.
Zijn er eigenlijk wel eens supermarkten of voer leveranciers failliet gegaan?
Abonnee
boerke 14 Oktober 2016
Aanbod neemt af speklap. Maar vanavond eerst nog forse correctie
john 14 Oktober 2016
kijk maar naar hilckmann die piepte eruit voordat de strijd om de varkens aangegaan moest worden. bekijk het van de goede kant. er komt krapte en er moet gevochten worden om de varkens.
speklap 14 Oktober 2016
ben er ook bang voor,maar als dca een beetje ballen heeft noteren ze vanavond net zo stak als bij de biggen
Abonnee
rollade 14 Oktober 2016
ik hoor de slachterijen zelf NIET zeggen dat ze te hard waren gestegen. Maar ik vind deze bedrijven wel grote eikels, want als ze ons regelmatig een paar centen verhogen, zijn wij toch blij, en krijgen hun ook een gelijker aanbod, want anders wil je wachten op die week erop, en nu willen we extra leveren.
En ze snappen ( al jaren) niet dat ze het zelf veroorzaken.
Willem 15 Oktober 2016
Te dure varkens??? Te goedkoop weggegeven zal je bedoelen! !!!!!
Jaap 15 Oktober 2016
Het lijkt er op dat de varkenshouder niks meer mag verdienen!!
Zo ruimen ze ze allemaal op!!!!!!!!
Joep 17 Oktober 2016
Alles draait om vraag en aanbod.
kenner 17 Oktober 2016
't is gewoon een zieke boel in de slachterijwereld. Ook in andere Europese landen is 't extreem moeilijk. In Frankrijk en Denemarken zijn faillissementen/sluitingen ook aan de orde. Westfleisch herbouwt zijn afgebrande locatie voorlopig ook niet en'(minimaal) één slachterij uit de Duitse top 4 (ze hebben toevallig ook vestigingen in Nederland) staat op springen...... Let op, in Duitsland en Nederland blijven de Russen (Tönnies) over en misschien nog 1 of 2 anderen met behulp van een Amerikaanse of Aziatische investeerder, de rest gaat de Twentse textiel achterna.......
@ John, Hilckmann trok de stekker er (heel handig) uit in de week dat de capaciteit in Boxtel explosief toenam, toeval of...........???
Gerrit 17 Oktober 2016
10 jaar de varkens te goedkoop gehad en nu na 4 maanden duurdere varkens een slachterij failliet door te dure varkens. Wat een excuus. Verhaal klopt van geen kanten en er is waarschijnlijk wel meer aan de hand dan te dure varkens. Wanbeleid misschien???
geert 17 Oktober 2016
Er gaat nu ook een Duitse supermarkt failliet nl . Kaiser.dit is een teken aan de wand,er blijven maar een paar inkopers over ,die hebben alle macht.
john 17 Oktober 2016
de balans tussen concurrentie en vertrouwen is zoek.. beide zijn goed voor de economie maar nu concurrentie te ver doorslaat werkt t averechts en schieten we er met zijn allen nog niets mee op.vertrouwen is ook overheidsbeleid..
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden