Inside: Varkens & Voer

DCA Beursprijs zakt steeds dieper weg in het moeras

14 Oktober 2016 - Redactie Boerenbusiness

De eerste tekenen van herstel op de varkensmarkt zijn halverwege oktober nog niet zichtbaar. De stemming op de vleesmarkt verslechtert met de week, waardoor er geen weerstand is in de markt om de prijzen tot stabiliseren te brengen. Voorlopig is het alleen maar hopen op betere tijden, want serieuze aanwijzingen zijn namelijk nog niet op te sporen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Veel partijen op de varkensmarkt waren vorige week nog voorzichtig optimistisch voor een spoedig prijsherstel binnen een afzienbare periode. Toen de internetbeurs in Duitsland dinsdag flink onderuit schoot, was van dat optimistische gevoel weinig meer over. Toen de Duitse varkensprijs woensdag ook flink moest inleveren en met 5 cent werd afgewaardeerd, was het laatste sprankje hoop definitief aan flarden geslagen.

Vleesmarkt in Europa biedt weinig perspectief voor snel prijsherstel 

Voor slachterijen in Europa zijn het zeer uitdagende tijden. Het gerucht over het naderende faillissement van Vogler-fleisch is deze week definitief bevestigd. Dat betekent dat er varkens bij andere slachterijen moeten worden ondergebracht (Hilckmann effect), waardoor het aanbod van overige leveranciers nog moeizamer te plaatsen is. De Duitse varkensmarkt is daardoor tijdelijk extra ontwricht.

Ondanks de lagere varkensprijzen wordt er nog altijd flink stemming gemaakt en worden de verlagingen bijna letterlijk afgedwongen. Ook voor maandag en dinsdag houden slachterijen in Duitsland de varkens af en speculeren zodoende alvast op verdere prijsverlagingen aankomende woensdag.  Bijna alle vleesonderdelen kijken omlaag en worden hier en daar zelfs met forse minnen naar beneden toe bijgesteld. Zeker voor slachterijen die uitsluitend op de Europese markt zijn gericht, valt het niet mee om bestemming voor het vlees te vinden.

Het aanbod blijft sowieso komende week nog te ruim in context van de vraag van slachterijen. Zeker ook omdat de gewichten hoger uitvallen, vanwege gunstige groeiomstandigheden. Dit komt de ‘onderhandelingspositie’ van varkenshouders met betrekking tot vraag/aanbod zeker niet ten goede. Eind deze week leeft de verwachting in de markt dat de Duitsers opnieuw gaan verlagen in week 42. Wellicht dat de markt in de laatste week van oktober dan kan gaan stabiliseren, maar die hoop is wel gebaseerd op flinterdun ijs.

Met de beroerde vooruitzichten heeft de DCA Beursprijs daarom nog geen grond om te blijven staan en wordt daarom met 5 cent verlaagt tot 1,47 euro per kilo voor geslachte varkens. De levende varkens leveren deze week 4 cent in en komen uit op 1,16 euro. De prijs van zowel levende als geslachte zeugen kunnen wel standhouden op respectievelijk 0,93 en 1,26 euro per kilo.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden