Inside: Varkens & Voer

Opgekropt varkensaanbod terug te zien in slachtcijfers

20 Oktober 2016 - Wouter Baan - 2 reacties

Nu er veel gespeculeerd wordt over het varkensaanbod geven de slachtcijfers een realistische weergave van het aanbod, althans in absolute getallen. Want uiteindelijk bepaalt de vraag op de vleesmarkt of het aanbod ruim of krap uitvalt in een betreffende week. Vorige week (week 41) kwam het Nederlandse slachtcijfer nauwelijks in beweging, maar het Duitse slachtcijfer noteert wel fors hoger.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In Duitsland zijn in week 41 de meeste varkens van dit jaar geslacht. Deze cijfers hoeven echter niet geïnterpreteerd als een forse aanbodstoename, maar zijn vooral het gevolg van het uitvallen van een slachtdag in de voorgaande week. Hierdoor is een gedeelte van het varkensaanbod logischerwijs een week doorgeschoven. In week 41 hingen er in totaal 1.037.268 varkens aan de slachtlijnen, terwijl de gemiddelde gewichten met 14 gram terugliepen tot 97,57 kilo per varken. Het vierde kwartaal gaat interessant worden wat betreft het aantal slachtingen in Duitsland.

Laatste kwartaal noteert Duits slachtcijfer bijna altijd boven de miljoen varkens

Vorig jaar namelijk noteerde het slachtcijfer in de laatste 10 weken van het jaar telkens boven de miljoen varkens. Als deze cijfers dit jaar ook worden geschreven dan resulteert een krimpende zeugenstapel nog niet tot minder slachtingen in Duitsland. Er zijn namelijk geluiden te horen dat Duitse slachterijen fors meer varkens aanvoeren uit Denemarken, dit ter compensatie voor de gekrompen varkensstapel. Het aantal slachtingen in het vierde kwartaal kan inzicht geven of deze vermoedens daadwerkelijk kloppen. Een krimpende zeugenstapel zou logischerwijs een keer moeten leiden tot minder slachtingen. Tot dusver zijn de slachtcijfers in Duitsland namelijk redelijk in lijn met voorgaande jaren.

In Nederland ligt het slachtcijfer van week 41 ruim 2 procent boven het vijfjarig gemiddelde. In totaal waren de slachthaken gevuld met 294.000 varkens. Net als in Duitsland nemen de gemiddelde gewichten met 11 gram een kleine stap terug tot 93,95 kilo. Het Franse slachtcijfer wijkt met 360.151 varkens nauwelijks af van de voorgaande week. Ook ten opzichte van 2015 ligt het slachtcijfer maar 0,2 procent hoger, waardoor er dus geen sprake is van afwijkende bewegingen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden