Door devaluatie pond

Britse varkenshouders zetten vol in op eigen markt

27 Oktober 2016 - Wouter Baan

Sinds het eerste kwartaal van 2016 vlakt de groei van de Britse varkenssector af. In het derde- en vierde kwartaal kent de Britse varkensstapel zelfs een krimp, maar de verwachting is dat deze krimp volgend jaar snel omgezet kan worden in forse groei cijfers. Ondanks de onzekere vooruitzichten omtrent de naderende Brexit, zetten de Britten dus in op groei.

Britse varkenshouders baseren de uitbreidingsmogelijkheden op een zwakke Britse pond, waardoor de afzetmogelijkheden op de binnenlandse markt logischerwijs toenemen. Tot en met het vierde kwartaal van 2017 is de verwachting dat de binnenlandse vraag in Groot-Brittannië naar varkensvlees sterk blijft. Europese exporteurs ondervinden namelijk steeds meer moeite om voet aan Britse wal te houden, omdat een zwakke Britse Pond de afzet bemoeilijkt. Toen de Britse munt begin oktober flink onderuit schoot, begonnen ook Nederlandse slachterijen bijna direct te klagen over beperktere afzetmogelijkheden in Engeland.

Afwaardering pond direct terug te zijn in Britse varkensprijs

Volgens AHDB Pork zijn er in 2015 en begin 2016 relatief veel zeugen naar de slacht gebracht in Groot-Brittannië. Daarom leeft de verwachting dat de zeugenstapel in het eerste half jaar van 2016 met 3 procent is geslonken tot circa 395.000 dieren. Historisch gezien is het logisch dat het aantal zeugen weer toeneemt, zeker wanneer de prijzen goed zijn. Medio oktober zitten de varkensprijzen in Engeland overigens flink in de lift, want in week 43 is de Britse varkensprijs maar liefst 8 cent gestegen tot 1,68 euro per kilo. Dit terwijl alle andere varkensprijzen in Europa juist fors lager noteren. De stijging in Engeland is vooral het gevolg van de afwaardering van het Britse pond.

Voor het eerste half jaar van 2017 is de verwachting dat de productie van varkensvlees lager uitvalt dan dit jaar. Dit komt vooral door de vertragende werking in het productieproces, oftewel het duurt een aantal maanden voordat een grotere zeugenstapel zich doorvertaald in toenemende vleesproductie. Daarom is de verwachting dat de vleesconsumptie pas in het derde- en vierde  kwartaal van volgend jaar met zo’n 5 procent kan toenemen ten opzichte van dit jaar. Per saldo is de verwachting de vleesproductie tussen 2 en 3 procent toeneemt.

Dankzij de zwakkere pond verwachten de Britten - naast een sterkere binnenlandse markt - ook toenemende exportmogelijkheden. Het concurrentievoordeel kan waarschijnlijk alleen niet volledig worden benut.  Dit omdat een toenemende binnenlandse vraag naar varkensvlees de beschikbare volumes voor export verkleinen. Ondanks dat een Brexit dus op korte termijn goed uit lijkt te pakken voor de Britse varkenssector, brengt AHDB Pork wel een nuance aan. Als de Britse economie toch een flinke knauw krijgt en de consumentenbestedingen hierdoor stagneren, gaat het geschetste scenario waarschijnlijk niet op. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden