Optimisme over prijzen

Deense biggenexport zet koers richting record

28 Oktober 2016 - Redactie Boerenbusiness

De Deense biggensector maakt zich op voor een nieuw record in de export. Een belangrijke steun daarin is de Poolse varkenshouderij. Daar kampen ze namelijk met een tekort aan zeugen. 

13

miljoen

en meer mogelijk

Denemarken, een van de grootste varkensproducenten in Europa, maakt zich op voor een nieuw record in de export van Biggen. Dit aantal kan weleens uitkomen op meer dan 13 miljoen over 2016, zegt Frank Oland, hoofdeconoom van de Deense Raad voor landbouw en voedsel tegen Global Meat News. 

De drie grootste exportmarkten voor Deense biggen zijn Duitsland, Polen en Italië zijn de aanjagers van het record. Vooral de afzet richting Polen, de nummer twee afnemer, laat een scherpe stijging zien.    

Het Deense onderzoekscentrum voor biggen ondersteunt de verwachtingen die Oland uitgesproken heeft. Finn Udesen, van het centrum geeft aan dat de export tot en met 2020 zelfs door kan groeien naar 15 miljoen stuks. Ook in die prognose is Polen leidend.  

'De stroom biggen richting Duitsland is stabiel, maar in Polen zien we een stijging door een gebrek aan zeugen daar.' Ook voor 2017 zijn de verwachtingen met betrekking tot de Poolse afzet goed, maar in de jaren er na kan de afzet wat gaan teruglopen. Udesen geeft aan dat Polen zelf fors geld geïnvesteerd heeft in de vleessector in een poging om de grootste vleesverwerker te worden. Het geld ging onder meer naar infrastructuur en fabrieken.    

Gebrek aan zeugen in Polen 

De groeiplannen en een tekort aan zeugen waren en blijven voorlopig de belangrijkste aanjager van de vraag, maar daarin schuilt ook het gevaar van vraaguitval wanneer het land zelf de zaken op orde heeft. Tegelijk levert elke vrachtwagen met biggen die vetrekt richting Polen een gevaar op, want juist in dat gebied komt Afrikaanse varkenspest voor. Met de terugkeer van een vrachtwagen is er, hoe minimaal ook, elke keer weer het gevaar op insleep van de ziekte. 

Ondertussen gaat het weer beter met de gehele Deense varkenshouderij. Het laatste jaar gingen de inkomsten dan ook omhoog. In het eerste kwartaal kende de sector nog een desastreus prijsniveau en lagen de opbrengsten onder de kostprijs. Pas na de zomer diende zich herstel aan. Door de hogere prijzen voor varkens in combinatie met lagere prijzen voor voer kan de sector het zwartste punt van de crisis achter zich laten. Voor de eerste helft van 2017 voorzien analisten nog steeds een goede prijs, welke maar een klein stapje terug doet in vergelijking met de huidige prijs.   

Oland houdt er wel rekening mee dat het niet helemaal gaat lukken om de export op China vol te houden. 'Brazilië is zeer concurrerend en ik ben bang dat we daar terrein aan gaan verliezen.' 

Een ander punt van aandacht is de grote exportstroom van biggen versus het dalende aantal varkens in Denemarken. Om het tij te keren heeft de Deense staat een bedrag vrijgemaakt om de bouw van varkensstallen te ondersteunen. Het gaat dan om een subsidie die 20 procent van de kosten dekt en een uitbreiding van 500.000 varkensplaatsen moet gaan garanderen in 2017. Of het echt gaat gebeuren is de vraag, want vertrouwen in het plan ontbreekt.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Varkens

Nederlandse biggenprijs houdt voet bij stuk

Analyse Varkens

Stagnerende export duwt biggenprijs omlaag

Analyse Varkens

Biggenmarkt in het teken van balans

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden