Varkenshouderij feiten

Nog altijd neemt het aantal varkens per bedrijf toe

3 November 2016 - Redactie Boerenbusiness

Minder bedrijven met meer dieren, dat is de trend in de Nederlandse varkenshouderij die al een aantal jaar zichtbaar is. Ook dit jaar zet deze trend door, zo blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) die donderdag bekend zijn gemaakt op basis van voorlopige cijfers van de Landbouwtelling.

70 procent minder varkensbedrijven 

Sinds de millenniumwisseling in 2000 is het aantal varkensbedrijven in Nederland drastisch afgenomen. In de varkenshouderij is het aantal bedrijven met maar liefst 70 procent gekrompen, tot in totaal 4.400 varkensbedrijven. Ook in de melkveehouderij is het aantal bedrijven gekrompen, en wel met 40 procent tot in totaal 18.000 bedrijven. De kaalslag in de varkenshouderij heeft zijn weerslag op de varkensstapel. Dit jaar telt Nederland zo’n 12.4 miljoen varkens, dit zijn er ongeveer 0,7 miljoen minder dan in 2000.

Gespecialiseerde bedrijven in de varkenshouderij tellen fors meer bedrijven dan de zogenoemde gemengde bedrijven. Dit jaar telt een gespecialiseerd bedrijf in de varkenshouderij gemiddeld 3.705 varkens, bijna 5 keer zoveel dan de varkensstapel van gemengde bedrijven. Per saldo is het aantal varkens op gespecialiseerde bedrijven met 8,9 procent gestegen in het afgelopen jaar.  

Het aantal bedrijven vanaf 7.500 vleesvarkens steeg dit jaar met 6 procent tot in totaal 89 bedrijven. De provincie Brabant is nog altijd koploper met 48 procent van alle varkens, gevolgd door Gelderland, Limburg en Overijssel. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

Aantal fokzeugen zit weer in de lift

Nieuws Varkens

Daling van de varkensstapel vlakt af

Nieuws Varkens

Duits onderzoek: derde zeugenhouders bouwt af

Nieuws Varkens

Nederlandse varkensstapel op laagste punt in 40 jaar

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden