Inside: Varkens & Voer

Varkensvoeders profiteren van stabiele tarweprijs

3 November 2016 - Redactie Boerenbusiness

Sinds de start van het tweede kwartaal zitten de brokprijzen in de lift. In september lieten de meeste noteringen stabilisatie zien en in oktober is de voermarkt duidelijk in een neerwaartse spiraal terecht gekomen en dat is een opsteker voor de afnemers van varkensvoer. Dit valt op te maken uit cijfers van het Landbouw Economisch Instituut.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Gemiddeld dalen de prijzen tussen de 35 cent en de 15 cent per 100 kilo. Een forse prijsverlaging is zichtbaar in de notering van babybiggenkorrel die  0,35 euro inlevert tot 34,15 euro per 100 kilo. De zelfde prijsverlaging gaat op voor start/overgangskorrel die in oktober 26,85 euro noteert. Met deze cijfers is  oktober tot dusver de op één na goedkoopste maand van dit jaar voor deze voeder.

Ook vleesvarkensbrok is aanzienlijk goedkoper geprijsd in oktober met een verlaging van 35 cent tot 22,85 euro. Ten opzichte van oktober 2015 een positief verschil van 1,40 euro. Ook zeugen konden goedkoper worden gevoerd in oktober. De notering van zeugenbrok dracht is met 20 cent naar beneden toe bijgesteld tot 22,50 euro. Zeugenbrok lakto levert een kwartje in en noteert in oktober 27,15 euro.

De oorzaken van de prijsverlagingen moeten vooral gezocht worden bij de grondstoffenmarkten die stabiele bewegingen vertonen. Al wekenlang bungelt de tarwekoers op de Matif in Parijs ergens tussen de 160 en de 165 euro per ton. Ondanks aantrekkende handelscijfers zet een productierecord voor tarwe in Amerika de koers nog altijd onder druk. De maïsprijs in Parijs zit overigens wel wat in de lift in Parijs, maar weet nog niet door te stoten. Vrijwel dezelfde trend is zichtbaar voor Soja op de CBoT in Chicago.

Per saldo echter hebben de voergerelateerde grondstoffenkoersen moeite om richting te kiezen naar boven. Op basis van de huidige grondstoffenkoersen is het aannemelijk dat de brokprijzen in november waarschijnlijk de dalende trend kunnen vasthouden, al kan de trend wel iets gaan afvlakken. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden