Boerenbusiness analyse

CETA dwingt Europese boer tot maken van keuzes

4 November 2016 - Wouter Baan - 2 reacties

Wat gaat CETA ons brengen? Aan het nut en de noodzaak van de deal wordt sterk getwijfeld en het houdt agrarische gemoederen in Europa sterk bezig deze dagen. Nu de handtekeningen zijn gezet en de nieuwe werkelijkheid een feit is, moeten ook boeren leren leven met het handelsverdrag met Canada. Boerenbusiness geeft een schets van de uitgangspunten en scenario’s die van invloed kunnen zijn tussen beide continenten.

Dat CETA complex is - waardoor de gevolgen niet makkelijk in te schatten zijn - blijkt wel uit de omvang van het verdrag die maar liefst 1.598 pagina’s telt. De hoofdlijn van het verdrag is om handelsbarrières tussen Europa en Canada te slechten, oftewel het slaan van een visuele brug over de Atlantisch Oceaan, waardoor handelstransporten ongehinderd kunnen oversteken. Uiteraard ligt het complexer. Zo gaan de details bijvoorbeeld over kwaliteitsstandaarden, zoals dierwelzijn en productsamenstellingen. Ook niet onbelangrijk is dat Europa en Canada hebben besloten elkaars kwaliteitstesten als gelijkwaardig te accepteren.

Niet voor niets zagen de Walen het negatief in voor de Europese boeren

Overigens is het idee achter het verdrag niet van gisteren. Sinds 1998 worden er al oriënterende gesprekken gevoerd. De oplevering van de 1.0 versie van het verdrag dateert van september 2014. Uiteindelijk koste het dus 2 jaar om officieel tot een deal te komen, waarbij iedere lidstaat in Europa de kans heeft gehad om het verdrag te blokkeren. Vooral de Walen toonden ruggengraat door lange tijd voet bij stuk te houden. Uitgerekend op gebied van landbouw hadden de Franstalige Belgen grove twijfels over het nut en de noodzaak van het verdrag. Na stevig onderhandelen werd op 27 oktober echter alsnog getekend.

Waarom het verdrag op poten moest komen ziet er in theorie veelbelovend uit. CETA kan Nederland jaarlijks tussen de 600 miljoen en 1,2 miljard euro opleveren. Volgens het kabinet zorgt CETA er verder voor dat consumenten lagere prijzen betalen en uit meer producten kunnen kiezen. De prognoses zijn dat de handel tussen de EU en Canada door CETA met 25 miljard euro per jaar kan groeien.

De vraag is alleen, wie gaat er met de winst vandoor? Overall is dit lastig in te schatten, maar op gebied van landbouw oogt Canada in het voordeel. Zo hanteren de Canadezen veel ruimere regels op gebied van dierwelzijn, ggo's, hormonen en gewasbescherming. Europa ‘bezweert’ dat Canadese producten alleen mogen ingevoerd, wanneer deze voldoen aan Europese regelgeving. Er leven echter wel twijfels hoe strikt deze toezicht kan worden gehandhaafd.

Door de ruimere regelgeving in Canada - waardoor ook veel Nederlandse boeren het geluk daar hebben gezocht - hebben de Canadese boeren een lagere kostprijs dan de 'nieuwe' Europese concullega's. Er hoeft echt geen teeltspecialist aan te pas te komen, om te kunnen inschatten dat de Canadezen veel efficiënter kunnen produceren dan in Europa, gezien de courante percelen, lagere grondprijzen, terwijl veevoergewassen soms letterlijk om de hoek groeien.

Misschien sorteert Europa met de CETA-deal vast voor op een krimpende landbouw- en veehouderijsector in Europa. Om voedselzekerheid toch veilig te kunnen stellen, is het natuurlijk ideaal om vrij toegang te hebben tot de Canadese ‘graanschuren’. De Canadezen zijn namelijk de meest ideale bondgenoot die maar te bedenken is, want welk land in de wereld is betrouwbaarder dan Canada? Deze gedachte heeft natuurlijk wel een speculatieve ondertoon, maar valt ook niet geheel uit te sluiten.

Er zijn meerdere manieren voor boeren om te leren dealen met CETA

Hoe dan ook, qua marktpotentie is vrij toegang tot de Europese markt veel interessanter dan visa versa. Europa telt bijvoorbeeld meer dan 500 miljoen consumenten, terwijl Canada ‘slechts’ 35 miljoen inwoners telt. Beide continenten zijn in de regel exporterende landen en meer dan zelfvoorzienend in vlees, zuivel en een tal van akkerbouwgewassen. Of Europese inkopers hun goederen nu massaal uit Canada gaan halen, ligt niet direct in de lijn der verwachting, maar Canadese prijzen geven wel handig vergelijkingsmateriaal in prijsonderhandelingen. Aan de Europese landbouw competitie wordt dus het efficiënte Canada aan toegevoegd en dat is een uitdagende tegenstander voor een producent in Europa. 

Europese boeren hoeven het effect van CETA overigens niet direct overschatten, maar het negeren van de potentiële effecten is wel wat naïef. Het benadrukt namelijk eens te meer dat het maken van keuzes noodzakelijk is. Ietwat kort door de bocht is een verdere efficiëntieslag - door waarschijnlijk schaalvergroting - de enige manier voor Europese boeren om zichzelf te kunnen meten aan de Canadese kostprijzen.

Onderscheiden van de Canadese manier van produceren kan natuurlijk ook. Door te focussen op de zogeheten nichemarkten, zoals bijvoorbeeld vleesconcepten in de varkenshouderij, kunnen producenten zichzelf met onderscheidende producten onttrekken uit een concurrentiestrijd, waarbij prijs doorslaggevend is. Oftewel ‘the stuck in the middle’ strategie, waarbij de kostprijs te hoog ligt en het product weinig onderscheidend is, kan uiteindelijk weleens een doodlopende weg zijn voor een boer in Europa. 

Overigens moet ook niet te dramatisch over handelsverdragen als CETA en TTIP worden gedaan. Uiteindelijk is Nederland groot geworden door een ‘VOC mentaliteit’ en als de hele wereld een protectionistische houding aanneemt moet de Nederlandse landbouwsector sowieso inkrimpen. Hoe dan ook, verdragen als CETA dwingen de Europese landbouwsector om competitief te zijn en daar zijn meerdere manieren voor, maar vraagt wel om ondernemerschap. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
fransen emiel 5 November 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10872181/CETA-dwingt-Europese-boer-tot-maken-van-keuzes]CETA dwingt Europese boer tot maken van keuzes[/url]
de grote zijn een zege om de andere naar een faillissement toe te bewegen.
Voor mij is het een slecht beleid met alleen maar slachtoffers.
jan veltkamp 5 November 2016
Nederland is groot geworden door de VOC mentaliteit. Dat klopt maar of je nu gelukkig wordt met de VOCmentaliteit?? De VOC was een systeem van uitbuiting, onderdrukking, oorlog en tiranie/dictatuur! Dat alles om een stuk of wat lieden in amsterdam rijk te maken. En daarbij is de VOC aan corruptie ten onder gegaan. Al met al voor mij dat geen fijne gedachte. Ben ik te zacht en idealistisch of socialistisch? Misschien, maar dat is des te meer een reden om aan te nemen dat alleen keiharde, niets-ontziende zakenmensen en multinationals er baat bij hebben en de rest niet.
jos 6 November 2016
De werelddelen praten uiteindelijk over het geldelijk gewin en niet over het duurzaam gewin. Ik kan de Walen wel begrijpen.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden