Inside: Varkens & Voer

Bodem onder DCA Beursprijs voelt steviger aan

4 November 2016 - Redactie Boerenbusiness

De varkensmarkt is de afgelopen twee weken een stuk beter in balans gekomen dan bijvoorbeeld begin oktober het geval was. Per saldo worden de varkens goed opgenomen, al moeten er geen complicaties optreden, want daarvoor is het evenwicht nog te broos en het aanbod te ruim. Een analyse over de varkensmarkt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De afgelopen twee weken heeft zich een duidelijk kantelpunt voorgedaan, waarbij de kans op prijsverlagingen duidelijk is afgenomen. In de afgelopen week werden de varkens goed opgenomen door slachterijen, al is het aanbod nog altijd aan de ruime kant. Het ruime aanbod drukt nog altijd op de markt en daarom is het nog te vroeg voor een stijging van de varkensprijzen. Met de huidige stand van zaken is stabilisatie het maximaal haalbare.

Vleesmarkt toont perspectief voor stabiele varkensmarkt met op korte termijn mogelijk een stijging

De vleesmarkt toont voorzichtig de eerste tekenen van herstel en dat is belangrijk voor het creëren van een steviger bodem. Op sommige onderdelen van het varken, zoals de hammen en koteletten, worden nog altijd forse minnen geschreven. Per saldo komen de slachterijen zo goed en zo kwaad als dat gaat aan een plus over het hele varken. Dit lijkt overigens alleen op te gaan voor slachterijen die beschikken over papieren om aan China te mogen leveren. De ergste druk is dus van de ketel en daarom maken slachterijen ook merkbaar minder stemming.  

De druk op de zogeheten ‘beter leven varkens’ is nog niet komen te vervallen. Dit vanwege tegenvallende afzetmogelijkheden in context met het ruime aanbod. Het aandeel beter leven varkens in de totale varkensstapel is sowieso snel gegroeid in de afgelopen jaren en wordt begin november als te ruim ervaren. Ook het Duitse Tönnies houdt de boot af voor beter leven varkens en vraagt om minder aanvoer.

Ondanks dat het voor een stijgende trend nog te vroeg is, zijn handelaren niet bevreesd voor een nieuwe prijsdip voor het begin van het nieuwe jaar. Daarom kan de biggenmarkt waarschijnlijk ook snel afketsen op een nieuwe prijsbodem en een stijging realiseren. Dan moet de doorstroom in de varkensmarkt niet worden beperkt door complicaties, zoals het uitvallen van slachtlijnen of slachtdagen. De DCA Beursprijs noteert daarom voor geslachte varkens 1,45 euro per kilo en voor levende varkens 1,15 euro per kilo.

De prijs voor levende zeugen blijft staan op 0,89 euro en de prijs van geslachte zeugen blijft eveneens onveranderd met 1,21 euro per kilo. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden