Afzet van varkensvlees

VS, EU en Brazilië strijden om uitvoer naar China

7 November 2016 - Redactie Boerenbusiness

China is de meest begeerde afzetmarkt voor varkensvlees. Belangrijke producenten op de wereldmarkt als Amerika en Brazilië strijden om marktaandeel in China en krijgen daarbij ook steeds beter toegang tot de Chinese afzetmarkt. Hierdoor heeft het Europese marktaandeel in China moeten inleveren, en ook voor volgend jaar zijn de vooruitzichten minder rooskleurig dan dit jaar het geval is.  

Dit meldt GlobalMeatNews. In het derde kwartaal van dit jaar is de import van varkensvlees in China met 160 procent toegenomen ten opzichte van 2015. Van de Chinese import van varkensvlees is 68 procent afkomstig uit Europa. Qua volume is het aantal zendingen naar China dus fors toegenomen, maar verhoudingsgewijs heeft het Europese marktaandeel 5 procent moeten inleveren in vergelijking met vorig jaar.

Vanaf  halverwege 2016 is de concurrentie in China merkbaar toegenomen 

Concurrentie in China heeft Europa vooral te duchten uit Amerika. Vanuit Zuid-Amerika is Brazilië de grote speler en vanuit Noord-Amerika is de VS een niet te onderschatten concurrent met Canada daarbij in de kielzog. Zo exporteerde Canada dit jaar bijna 4 keer zoveel varkensvlees richting China. In Europa leeft echter de vraag of de afzet naar China ook in 2017 gecontinueerd kan blijven, gezien de afzwakkende concurrentievoordeel.

Europa had lange tijd een unieke marktpositie, vanwege de relatief zwakke Euro ten opzichte van de Dollar. Daarbij gebruiken veel Amerikaanse producenten groeibevorderende hormonen bij de varkens, maar het vlees van deze dieren is niet welkom in China. Halverwege 2016 hebben de Amerikaanse varkensprijzen echter een glijvlucht naar beneden ingezet, waardoor het valutavoordeel min of meer is uitgevlakt. Daarbij gebruiken Amerikaanse producenten steeds minder groeihormonen, waardoor er logischerwijs meer ‘Chinawaardig’ vlees beschikbaar is.

Ook de Brazilianen hebben dit jaar hun positie in China versterkt, vooral door effectief lobbybeleid. De verwachting is dat de Brazilianen in 2017 zo’n 100.000 ton varkensvlees gaan exporteren naar China,  terwijl in 2015 slecht 5.000 ton werd uitgevoerd. 2017 wordt voor Europese producenten en exporteurs dus waarschijnlijk geen herhaling van topjaar 2016, toen de volumes sterk toenamen en de prijzen snel opklommen. Het enigszins kunnen continueren van de volumes zal waarschijnlijk al een hele kluif worden.

In de eerste 9 maande van dit jaar voerde China circa 873.000 ton Europees varkensvlees in. Vooral Duitsland, Spanje en Denemarken konden flink profiteren van de Chinese importdrift, met exportcijfers die meer dan verdubbeld werden. Uiteraard konden ook de Nederlandse varkensprijzen omhoogkijken. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden