Import neemt toe

Chinese honger naar vlees groter dan voorzien

10 November 2016 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Voor veel belangrijke Europese varkenslanden is het China die de prijs ondersteunt. Het brengt een groot risico met zich mee, want wat als China minder varkensproducten gaat importeren? Voorlopig komt die angst nog niet uit. Tijdens het wereldwijde Vleescongres bleek juist dat de vraag vanuit China nog verder kan stijgen.  

10

miljoen 

ton vlees tegen 2020

Uruguay verwelkomde de laatste dagen alle belangrijke wereldwijde experts in vlees. Dit gebeurde tijdens het wereldwijde Vleescongres 2016. Daarbij werd de angst weggenomen dat de Chinese invoer van vlees gaat afnemen nu de economische groei langzaam maar zeker daalt.

In Global Meat News geven ze aan dat het tegendeel waar is. 'China kan weleens een uitzonderlijke 10 miljoen ton vlees importeren', aldus Justin Sherrard, hoofd analist dierlijke eiwitten bij de Rabobank. 'Ik ben blij dat de Chinese vraag naar vlees groter is dan we eerder verwacht hadden.'     

'Wij verwachten dat China veel varkensvlees blijft importeren. Tegelijk zijn er veel nieuwe spelers die zich op deze markt melden, wat inhoudt dat er meer concurrentie komt voor degene die al actief zijn in deze markt', aldus Sherrard. De Chinese vraag naar varkensvlees gaat waarschijnlijk wereldwijd de prijzen ondersteunen, maar modellen over hoe de prijs zich gaat ontwikkelen ontbreken. 

Angst voor stagnatie van de import 

De Chinese economie groeide met 6,7 procent voor het derde kwartaal op rij, zo blijkt uit informatie van het Chinese bureau voor de statistiek. De vertraagde groei van de Chinese economie maakte dat er steeds meer zorgelijke geluiden vanuit de markt kwamen. Vooral exporteurs van vers en bevroren varkensvlees waren bang voor een stagnatie van de import.

Het is de omvang van de stroom varkensvlees richting China die geruststelt, want de export van rund- en pluimveevlees gaat naar verwachting juist een daling laten zien.    

'Wanneer de economische groei aanhoudt en China problemen blijft ondervinden in de binnenlandse productie van agrarische producten, kan een prijsstijging zich al veel eerder dan voorzien gaan aandienen', aldus Richard Brown, analist bij GIRA. Wat niet betekent dat de sector achterover kan gaan hangen, want Brown pleit ook voor verbetering in de keten. 

'We moeten uitdagingen vanuit de markt op een positieve manier benaderen. Daarvoor is een keten nodig waarin gecommuniceerd wordt en waarin producenten niet constant strijd leveren met slachterijen en andere spelers verder in de keten.' Net zoals in zuivel geldt dat de groeiende concurrentie op de Chinese markt vraagt om kwaliteit en innovatieve producten. Het najagen van de laagste prijzen werkt dan niet.  

 

   

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
piet 12 November 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10872250/Chinese-honger-naar-vlees-groter-dan-voorzien-]Chinese honger naar vlees groter dan voorzien[/url]
goed nieuws,ik denk dat om de gestage groei van de wereldbevolking en dat die ook steeds meer vlees gaan het niet mee zal vallen om dit bij te benen met de productie.
john 12 November 2016
De varkenscyclus bestaat nog steeds
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden