Investeringen gaan door

Ook Ieren hebben grote plannen met varkens

11 November 2016 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Niet alleen Polen ligt op ramkoers om zijn positie in de varkenssector te verbeteren ook de Ieren zetten de schouders eronder. In de verwerking is al veel gedaan, maar nu zijn er nog investeringen nodig bij de primaire producent en daarvoor vraag de organisatie, die verwerkers van varkensvlees vertegenwoordigt, om meer geld. 

80.000

euro

niet voldoende 

Meat Industry Ireland (MII), de organisatie die verwerkers van varkensvlees vertegenwoordigt, heeft een oproep gedaan om het bedrag voor investeringen in varkensbedrijven te verhogen naar 300.000 euro. Dit valt onder het zogenaamde TAMS III. 

Onder het huidige systeem kunnen varkensbedrijven 40 procent van hun vraag naar geld om te investeren in het bedrijf vergoed krijgen vanuit TAMS III. Dit bedrag kan oplopen tot een maximum van 80.000 euro per bedrijf. Wanneer er twee of meer bedrijven samenwerken geldt een maximum van 160.000 euro. 

De investeringen zijn nodig wanneer Ierland zijn positie op de wereldwijde varkensmarkt wil versterken. Cormac Healy directeur bij MII zegt tegen Agriland dat de infrastructuur in de sector vraagt om verbetering, terwijl het tegelijkertijd nodig is om te investeren in dierwelzijn. 'Het is vooral van belang dat er geïnvesteerd kan worden in de huisvesting van varkens. Daarvoor is het nodig dat het plafond voor investeringen omhoog gaat naar 300.000 euro per unit.'

Eerder investeerde verwerkers van varkensvlees al flink in de verwerking. Dit om de sector een kans te geven om internationaal te concurreren. Het is echter nog onvoldoende om echt gas te kunnen geven op dat gebied, daarvoor zijn aanvullende nationale initiatieven nodig. 

De Ieren willen tegen 2025 een sector hebben met een efficiënte productie, die kan concurreren op de wereldmarkt en de hoogste eisen stelt aan dierwelzijn. Juist met dat laatste punt scoren ze goede punten in andere sector, waar het Ierse groen garant staat voor een goede marketingcampagne. 

Waar Polen vooral inzet op kwantiteit en volume zetten de Ieren hoog in op dierwelzijn. Wat evenwel nog het meest opvalt is dat in deze landen de investeringen vol gas doorgaan, waar het in Nederland varkenshouders maar net lukt om het hoofd boven water te houden. 

 

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

Ierland
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
martin 11 November 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10872272/Ook-Ieren-hebben-grote-plannen-met-varkens-]Ook Ieren hebben grote plannen met varkens[/url]
Als wij hier de mestkosten maar eens flink kunnen drukken, kunnen we ook rendabel produceren. Mestkosten op ons zeugenbedrijf van 4,50 euro per big en 7 euro per vleesvarken, zo gek is het nergens anders. En wat als ook de derogatie niet wordt verlengd volgend jaar?
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden