Fundament onder prijs

Danish Crown gaat Chinezen op wenken bedienen

17 November 2016

Danish Crown, de grootste varkensslachter in Denemarken, kijkt verder dan vandaag de dag en eigen land. Het bedrijf heeft namelijk toekomstplannen kenbaar gemaakt en daaruit blijkt dat de slachterij grootse plannen heeft in China, en vergeet niet om Deense varkenshouders hierbij te betrekken, althans ook zij kunnen namelijk profiteren van de expansiedrift.

In totaal wil Danish Crown circa 40 miljoen euro investeren om in China, in de buurt van Sjanghai, een verwerking- en verpakkingsbedrijf voor varkensvlees op te zetten. De grondstoffen hiervoor (lees varkensvlees) worden uitsluitend uit Denemarken gehaald en dat betekent dat Deense varkenshouders direct meeprofiteren van de plannen. De fabriek zal voornamelijk bijproducten als koppen en poten gaan verwerken. Uit de plannen valt af te lezen dat het bedrijf dichter op het vuur wil zitten door in Chinese markt fysiek aanwezig te zijn.

Chinese consument vraagt  om verpakte vleesproducten

CEO van Danish Crown, Jais Valeur, is duidelijk overtuigd van de kansen in China en het nut van de investeringen en spreekt van drie trends die zichtbaar zijn in China. Zo eten Chinezen - door toenemende welvaart - meer buiten de deur, waardoor de vraag naar verwerkte producten stijgt. Ook vraagt de Chinese consument meer om voorverpakte vleesproducten en ook supermarkten in China vragen daardoor om voorverpakte producten. ‘Met een eigen verpakkingslijn in China kunnen we precies leveren wat de Chinese supermarkten wensen’, aldus Valeur.

Uit de trends die Danish Crown schetst blijkt dat Chinese consumenten een cultuur omslag maken, want tot lange tijd hingen de hammen rechtstreeks in de supermarkt, zodat de consument duidelijk kon zien dat het om varkensvlees ging. Dit omdat sjoemelaffaires met vlees nog veelvuldig voorkomen in China.  

Onlangs maakte Danish Crown overigens ook al bekend dat het Deense varkenshouders gaat belonen met een garantieprijs die ruim boven de Europese standaardprijs ligt. Uit de plannen en ambities van Deense slachterij blijkt in elk geval dat het bedrijf de rol als ketenregisseur niet uit de weggaat en dat gewerkt wordt aan een goed fundament onder de Deense varkensprijs, ook voor de langere termijn.   

Regenradar
Powered by Agroweer
Stijging varkensprijs China: najaarspiek of structureel?

Analyse Varkens

Stijging varkensprijs China: najaarspiek of structureel?

Vrije val importvolume varkens China gestopt?

Inside Varkens

Vrije val importvolume varkens China gestopt?

Afrikaanse varkenspest bedreigt varkenshouderij

Dossier Afrikaanse varkenspest

Afrikaanse varkenspest bedreigt varkenshouderij

Recordwinst Danish Crown, varkenshouder profiteert

Nieuws Jaarcijfers

Recordwinst Danish Crown, varkenshouder profiteert

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief