Eerste schaduwnotering Beursprijs 2.0

DCA Beursprijs beweegt positief richting december

18 November 2016 - Redactie Boerenbusiness

Vorige week voelde de varkensmarkt al vriendelijker aan, en ook deze week kunnen zowel handelaren als slachterijen prima uit de voeten in de markt. Het aanbod is zeker niet te krap, maar de vleesmarkt laat in aanloop naar de decembermaand een verbetering zien. Het herstel op de markt geeft ook aan dat de prijsval in oktober waarschijnlijk te overdreven is geweest. Een analyse over de varkensmarkt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dat de varkensmarkt na een roerige periode in oktober weer omhoog kan kijken, werd een paar weken geleden al aangeduid door de internetbeurs. De aangeboden partijen worden wekelijks goed verhandeld en de prijzen zijn stijgende. Vrijdag kende de internetbeurs dan wel een min van één cent tot 1,60 euro, maar in een paar weken tijd heeft deze graadmeter in de markt wel een behoorlijke stijging laten zien. Het geeft wel aan dat het sentiment in de markt duidelijk is gekeerd. In Duitsland vertaalde dit zich deze week door in een verhoging van 2 cent tot 1,54 euro. Of aankomende week nog een dergelijke verhoging doorgevoerd wordt, moet echter nog worden bezien. De geluiden uit de markt zijn nog ietwat wisselend.

Vleesmarkt geeft ruimte om omhoog te kijken

Zowel handelaren als slachterijen omschrijven het aanbod in Nederland en Duitsland voor volgende week (week 47) zeker niet als te krap. Met de naderende decembermaand voor de boeg kunnen slachterijen het vlees ook beter kwijt. Vanaf week 47 zijn het nog 6 volle weken in aanloop naar Kerst en dus is er nog ruimte en tijd om wellicht nog een mooie eindsprint te maken deze laatste weken van het jaar, al is enige nuchterheid wel geboden.

Ook de vraag naar zeugenvlees is goed. Dit heeft vooral te maken met het krappe aanbod. Vorig jaar en ook begin dit jaar zijn veel zeugen geruimd en dat is nu terug te zien in de markt. Zeker wanneer de vraag goed is. Deze week pluste de notering van Tönnies al met 3 cent tot 1,17 euro en ook aankomende week liggen aanzienlijke prijsverhogingen in het verschiet in Duitsland. De krapte op de zeugenmarkt kan ook gezien worden als een positieve peiler voor de varkensprijzen, want slachterijen willen de bezettingsgraad graag op peil houden.  

Al met al voelt de onderkant van de markt sterk aan, terwijl de vooruitzichten redelijk positief zijn. Voor week 47 kan de DCA Beursprijs voor geslachte varkens daarom klimmen met 2 cent tot 1,48 euro per kilo. De prijs van zowel levende als geslachte zeugen komen eveneens in beweging en plussen respectievelijk twee en drie cent tot 0,91 en 1,24 euro per kilo.

Eerste schaduw-notering komt voor geslachte varkens op 1,50 euro

De eerste schaduwnotering voor de DCA Beursprijs 2.0 komt voor de geslachte varkens op 1,50 euro en voor de levende varkens op 1,19 euro. Tot en met 23 december zal met de DCA Beursprijs 2.0 schaduw worden gedraaid, zodat alle partijen tijd krijgen om te wennen aan de nieuwe situatie zoals die met ingang van 1 januari 2017 gaat gelden.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden