Inside: Varkens & Voer

Varkensmarkt in Europa hikt tegen plafond aan

23 November 2016 - Wouter Baan

Niet alleen in Nederland, maar ook in andere Europese landen zitten de varkensprijzen in de lift. Een normaal aanbod in combinatie met een goede vraag kleurende de borden in Europa overwegend groen. Van de 'big five' in Europa voert Denemarken de ranglijst aan. Buiten Europa trekt China de aandacht naar zich toe, waar de prijzen aantrekkelijke marges in de hand werken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Aanjager in Europa is Duitsland waar de varkensprijs in week 47 met 2 cent opklimt tot 1,48 euro. Ook in Nederland, Denemarken en Oostenrijk plussen de prijzen met 2 cent tot respectievelijk 1,40, 1,52 en 1,44 euro per kilo. In Spanje kijkt de markt nog niet omhoog, maar de koers beweegt deze week wel weer zijwaarts op 1,50 euro. Dit nadat de Spaanse notering maar liefst 7 weken lang in een negatieve spiraal zat. Gedurende het najaar en de winter kan de Spaanse varkenssector niet profiteren van de toeristenpiek en dat is terug te zien in de prijszetting.

Vleesmarkt buiten Europa vertoont wat haperingen

In Frankrijk was begin november sprake van behoorlijke tekorten, maar naarmate de maand vordert, is het aanbod toegenomen. Daarom blijft de Franse varkensprijs steken op 1,49 euro per kilo. Sinds week 45 is de trend in Europa weer stijgende, maar het is nog even de vraag hoever de slachterijen willen gaan. Vooral buiten Europa loopt de vleesafzet trager en daarom is de verwachting dat de stijgende lijn een afvlakking gaat vertonen in de aankomende week.

Buiten Europa springt China deze weken in het oog. Sinds januari koos de varkensmarkt in Europa overwegend de richting naar boven en in juni noteerde de koers tot dusver het hoogste punt van dit jaar op 2,84 euro per kilo. Daarna veranderde de koers van richting en sluimerden de prijzen omlaag. De afgelopen weken zijn de prijzen echter weer stijgende en heeft de markt duidelijk een ommekeer gemaakt. Halverwege november noteert de varkensprijs in China omgerkend 2,30 euro per kilo en met deze prijzen schrijven Chinese varkenshouders een rendementen van ruim 90 euro per varken. Met deze rendementen is logisch om te verwachten dat varkenshouders in China de productie verder opvoeren. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden